Dostupni linkovi

U Hrvatskoj 53 novooboljela, bez preminulih


Turisti u Rovinju, 4. juli 2020.
Turisti u Rovinju, 4. juli 2020.

Unazad 24 sata u Hrvatskoj su zabilježene 53 novooboljele osobe, aktualno je 1.145 aktivnih slučajeva zaraženih korona virusom.

Od početka epidemije u Hrvatskoj zabilježeno je ukupno 3.775 osoba oboljelih od bolesti COVID-19, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na iznova uvedenoj redovitoj konferenciji za novinare u 14 sati, na kojoj se predstavlja podatke sakupljene sa terena do 12.45 tog dana.

U tom razdoblju nema preminulih, tak da ukupni broj žrtava u Hrvatskoj
ostaje 119. Hospitaliziranih je ukupno 132, od toga su četiri na respiratoru. Izliječenih je 2.514, od toga unazad 24 sata 17 osoba.

Ukupno je do sada testirano 94.175 uzoraka, od toga 640 unazad 24 sata.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović je kazao kako se za sada ne razmišlja o izmjeni režima ulaska državljana Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Kako osobe koje imaju hrvatsko i BiH državljanstvo bez problema i bez obaveze samoizolacije ili testiranja ulaze u Hrvatsku, ministar je kazao kako postoji jedna kategorija na razini Europske unije (EU) koja se tiče državljana EU, i koju se tretira na jedan način.

“Na žalost, to je tako svuda u svijetu. Jednostavno – to je standard. Što se tiče hrvatskih državljana sa dvojim državljanstvom – bilo ono kanadsko, američko, belgijsko, bosanskohercegovačko – oni se pred tijelima Republike Hrvatske tretiraju kao hrvatski državljani,“ kazao je.

Božinović je izvijestio da je unazad 24 sata u Hrvatsku ušlo preko 7.500 njemačkih turista, nešto više od 7.100 slovenskih, 6.800 poljskih, 3.800 čeških i nešto više od 3.400 austrijskih turista. Krenuo je i zračni promet pa je unazad 24 sata u Split sletjelo 4.208 stranih turista, u Zagrebu 1.203 i u Dubrovniku 994.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić je na novinarsko pitanje ponovila da Hrvatska ne planira odustati od ciljanog testiranja onih koji imaju simptome i onih koji su kontakti zaraženih osoba, i ne planira krenuti na masovna testiranja kao u nekim drugim zemljama.

„Testiranje je medicinska indikacija, zna se kako se radi. Možemo napraviti 50 milijuna kuna troška bespotrebno na testiranje, ali jako dobro smo pokazali da testiramo kako treba. Nije bitno da mi brojem nekome nešto dokazujemo, ti brojevi ponekad služe i za neke druge poruke, ali je bitno da ciljano i vezano uz struku znamo što radimo, a to – znamo,” zaključila je Markotić.

Kod preživjelih COVID-a 19 mogući neurološki i drugi simptomi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

XS
SM
MD
LG