Dostupni linkovi

Policija USK zatekla 60 migranata u napuštenom objektu u centru Bihaća


Izmještanje migranata u kamp 'Lipa', april 2020.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) u napuštenom objektu bivšeg Doma penzionera u centru grada Bihaća koji se nalazi na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, zatekli su 60 migranata koje su premjestili u prihvatni kamp za migrante na lokalitetu Lipa.

Kamp na lokaciji Lipa kod Bihaća, privremeni je smještaj za migrante i izbjeglice koji trenutno borave u napuštenim objektima na području Unsko-sanskog kantona. Prilikom policijske akcije migranti su pokušali da paljenjem nekoliko manjih požara spriječe policijsku akciju izmještanja, saopšteno je iz kantonalnog MUP-a.

"Zapalili su smeće i stare deke, no adekvatnom reakcijom vatrogasne službe sve je brzo stavljeno pod kontrolu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nakon toga su ušli u objekat, te oko 60 ljudi koje su tu zatekli, premjestili u kamp na lokalitetu Lipa. Pretpostavka je kako je u prethodnim danima tu boravilo i više od 100 osoba, tako da je određeni broj migranata ovaj put uspio pobjeći", izjavio je portparol Policije Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Trenutno se u ovom dijelu BiH nalazi oko 7.000 migranata, a samo oko 3.000 smješteno je u migracionim centrima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrđeno je i kako je u ovoj godini već legitimisano više od 15.000 migranata.

XS
SM
MD
LG