Dostupni linkovi

Policija u Bihaću izmješta migrante u prihvatne centre


Izmještanje migranata u kamp "Lipa", 21. april
Izmještanje migranata u kamp "Lipa", 21. april

U novoformirani migrantski kamp "Lipa" nadomak Bihaća, na sjeverozapadnu Bosne i Hercegovine, do sada je smješteno 320 migranata koji su uglavnom bili na gradskim ulicama i napuštenim objektima Bihaća.

"Izmještanje ide nešto sporije zbog detaljnih ljekarskih pregleda koje migranti moraju proći prije ulaska u kamp, ali je u planu da tokom ove sedmice izmjestimo sve migrate koji borave u napuštenim objektima, a prema našim procjenama ima ih negdje oko 1.000,'' kazao je za RSE Nermin Kljaić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Kljaić je najavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova ovog kantona i naredne sedmice nastaviti ovu aktivnost i u kamp "Lipa" izmjestiti i migrate koji borave u privatnom smještaju.

"Te aktivnosti ćemo provesti zajedno sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove, a protiv svih onih lica koja su nezakonito vršila usluge izdavanja smještaja bit će pokrenuti prekršajni postupci", ističe Kljaić.

U planu je i da se u narednih nekoliko mjeseci u novoformirani kamp "Lipa" izmjeste i migrati iz prihvatnog centra "Bira" u Bihaću, kazao je za RSE Kljajić.

XS
SM
MD
LG