Dostupni linkovi

Kamp Lipa novi dom za 120 migranata


Migranti dolaze u novi kamp Lipa, 21.04.2020.
Migranti dolaze u novi kamp Lipa, 21.04.2020.

U novootvoreni kamp Lipa, nadomak Bihaća na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BIH) smješteno je 120 migranata koji su boravili van prihvatnih centara u Bihaću.

„Nastavljamo u kontinuitetu izmještati migrante, koji borave u napuštenim objektima, parkovima i drugim javnim površinama u Bihaću“, rekao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko sanskog kantona.

Ružnić je ponovio kako Koordinacijsko tijelo za pitanje migranata USK traži od Ministarstva sigurnosti BiH, da krene sa izmještanjem maloljetnika iz prihvatnog centra Bira u Bihaću, te pozvao Gradsko Vijeće Velike Kladuše da poput Bihaća ponude lokaciju za novi kamp za migrante kako bi se zatvorio Miral, migracioni centar u Velikoj Kladuši.

Kamp na lokaciji Lipa kod Bihaća, privremeni je smještaj za migrante i izbjeglice koji trenutno borave u napuštenim objektima na području Unsko-sanskog kantona, bez zdravstvenog nadzora.

Po dolasku u kamp Lipa, oko 100 migranata je prošlo medicinski pregled.

„Dva migranta imaju povišenu temperaturu i oni su u posebnom izolacionom šatoru. Njihovo stanje će se pratiti i biće testirani na virus Covid-19“, rekla je ministrica zdravstva USK, Nermina Ćemalović.


Svi migranti su tvrdi Ćemalović bez problema prihvatili evidentiranje, kupanje, šišanje i medicinski pregled.

Ćemalović kaže kako je dosta migranata oboljelo od skadiesa (šuge), te su oni izdvojeni u posebne šatore i biće posebno medicinski tretirani.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić zahvalio se svima koji su pomogli kako bi se kamp na lokaciji Lipe završio i kako bi migranti imali uslove dostojne čovjeku. Akcija izmještanja nastavlja se i narednih dana.

Šatori imaju osigurano grijanje i za ovih 120 do sada smještenih migranata biće osigurana tri obroka.

Prema riječima nadležnih kamp Lipa sadrži svu potrebnu infrastukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humanitarne potrebe u vidu smještaja, hrane, higijene, sanitarija i medicinske njege.

Nakon inicijalnog finansiranja koje je obezbijeđeno od grada Bihaća i Vlade USK i uz podršku Vlade FBiH, EU je, uz podršku Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacionog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice koji su prethodno bili bez medicinske njege imati mogućnost ljekarskog pregleda, što je naročito bitno zbog trenutne situacije uzrokovane epidemijom virusa korona.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) će na lokaciji Lipa sprovesti projektne aktivnosti u saradnji i prema dogovorenim mjerama sa Vladom USK, te u skladu s odobrenim sredstvima EU i USAID-a.

XS
SM
MD
LG