Dostupni linkovi

Francuska posvećena održivoj stabilnosti Zapadnog Balkana


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov francuski kolega Emanuel Makron, Pariz, novembar 219.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov francuski kolega Emanuel Makron, Pariz, novembar 219.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni poručio je da pozdravlja odluku Srbije da izabere novu metodologiju procesa pristupanja Evropskoj uniji, napominjući da je njegova zemlja posvećena održivoj stabilnosti Zapadnog Balkana.

"Francuska će nastaviti da podržava načelo slobode izražavanja i slobode medija, bezbednost ljudi koji rade u medijima i pluralizam gledišta", istakao je Falkoni u obraćanju medijima putem saopštenja povodom 14. jula francuskog nacionalnog praznika.

On je iskazao poštovanje prema novinarskoj profesiji, koja je, kako je rekao "ponekad opasna, a koja je od suštinske važnosti za dobro funkcionisanje demokratije".

Falkoni je rekao da će ove godine u specifičnom periodu koji je obeležen pandemijom COVID-a 19, francuski nacionalni praznik 14. jul, kako u Francuskoj tako i u Srbiji, biti obeležen na drugačiji način, bez tradicionalnog prazničnog prijema.

"Ove godine francuske vlasti odaće počast svima koji su učestvovali u borbi protiv COVID-a 19 i bez kojih bi posledice pandemije bile još ozbiljnije. Tu ubrajamo i zaposlene u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kojima su građani odavali zasluženo priznanje spontanim aplauzom tokom više sedmica, svake večeri u 20 sati", rekao je ambasador Francuske.

Osvrćući se na bilateralne odnose, koji počivaju na 180 godina dugoj istoriji diplomatskih veza, Falkoni je podsetio da je pre tačno godinu dana, predsednik Francuske Emanuel Makron posetio Srbiju i ta poseta francuskog predsednika, posle gotovo 18 godina, obeležila je zajednička želja za oživljavanje francusko-srpskih političkih odnosa.

Godinu dana posle posete Makrona Srbiji, 9. jula, predsednik Aleksandar Vučić je boravio u poseti Parizu i predsedniku Francuske sa kojim je razgovarao o perspektivi pristupanja Srbije Evropskoj uniji ali i o odgovorima na krizu izazvanu COVID-om 19 i posebno o neophodnosti da se održi balans između zdravstvenih mera i poštovanja osnovnih prava i sloboda, rekao je Falkoni.

On je istakao da je Francuska posvećena održivoj stabilnosti Zapadnog Balkana.

"To je smisao samita između Beograda i Prištine koji je održan 10. jula u Parizu, putem video konferencije, i kojim su kopredsedavali Emanuel Makron i Angela Merkel", rekao je Falkon i podsetio da su se na tom samitu, Vučić i predsednik Vlade Kosova Avdulah Hoti dogovorili da nastave dijalog prekinut novembra 2018. godine.

Govoreći o ekonomskim odnosima, Falkoni je naveo da je trgovinska razmena između Srbije i Francuske premašila milijardu evra i podsetio da u Srbiji posluje oko 120 francuskih preduzeća.

"Francuska je veoma angažovana na projektu izgradnje metroa u Beogradu. To je rezultiralo potpisivanjem sporazuma o donaciji vlade Francuske srpskoj vladi u iznosu od 8,3 miliona evra, za izradu studije izvodljivosti prve faze projekta", istakao je on.

XS
SM
MD
LG