Dostupni linkovi

Nove mere na severu Kosova, povećan broj inficiranih


Severna Mitrovica, Kosovo, april 2020.
Severna Mitrovica, Kosovo, april 2020.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na severu Kosova i porasta broja inficiranih korona virusom, krizni štabovi opština sa severa doneli su odluku da se ograniči kretanje u narednih sedam dana od 21 čas do 5 časova ujutru.

U navedenom periodu zabranjuje se ulazak i izlazak sa teritorija četiri opštine na severu - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću - osim za lica sa posebnim dozvolama.

Ovo je na konferenciji za medije saopštio ministar administracije lokalne samouprave i zamenik premijera Kosova, Goran Rakić.

"To znači da se uvode mere karantina za sve četiri opštine na severu", rekao je Rakić.

Od u ponedeljak (6. jul) testiranog 61 jednog pacijenta sa simptomima, 53 njih je pozitivno, podaci su Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici, koji funkcioniše pri srpskom zdravstvenom sistemu.

Rezultati analiza poslati su iz laboratorije Veterinarskog instituta u Kraljevu. Još se čeka na 50 rezultata pacijenata, koji su uzorke 4. jula poslali laboratoriji "Vatreno oko" u Beogradu. Rakić je potvrdio da se očekuju i rezultati za 62 pacijenta koji su testirani 7. jula.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u srpskim sredinama na Kosovu sada je 96, od čega je većina na severu.

Građani su pozvani na odgovorno ponašanje, nošenje zaštitnih maski, poštovanja fizičke distance i održavanja lične higijene.

Zbog povećanja broja obolelih, Vlada Kosova je usvojila niz mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa koje su počele da se primenjuju od 6. jula.

U gradovima sa velikim brojem zaraženih osoba, Prištini, Prizrenu, Uroševcu i Vučitrnu, već su 6. jula uvedene mere, koje od 7. jula važe i za opštine na severu Kosova.

Takođe, svim ugostiteljskim objektima je zabranjen rad od 21 do 5 časova na celoj teritoriji Kosova, dok je rad dozvoljen samo onima koji pružaju usluge na otvorenom uz poštovanje distance od 1,5 metra između stolova, kao i usluge "za poneti".

Na Kosovu je registrovano 195 osoba obolelih od virusa koji izaziva bolest COVID-19, što je rekordan broj zaraženih od početka pandemije.

Najviše novoobolelih je registrovano u Prištini, 102, saopšteno je 6. jula iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Od 8. februara je u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju, RT-PCR metodom, testirano 25.674 sumnjivih uzoraka, od kojih je 3.703 pozitivno na korona virus, navodi se u saopštenju.

Zabeležena su i četiri nova smrtna slučaja, a ukupan broj preminulih je 79. Na Kosovu je u poslednja tri dana od COVID-19 preminula 21 osoba.

Više sadržaja:

XS
SM
MD
LG