Dostupni linkovi

Nezavisno društvo novinara Vojvodine traži zaštitu novinara tokom protesta


Beograd: Okršaji policije sa demonstrantima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Beograd: Okršaji policije sa demonstrantima

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je u četvrtak zabrinutost za bezbednost novinara, snimatelja i ostalih medijskih radnika, koji već dva dana za redom izveštavaju sa demonstracija u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

"Nedopustivo je da novinari trpe fizičko nasilje, napade i uništavanje opreme", ocenjuje se u saopštenju NDNV.

Novinari agencije Beta, portala Nova, kao i Radio-televizije Srbije (RTS) napadnuti su dok su pokrivali proteste u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji u sredu uveče.

NDNV je apelovalo na demonstrante, policiju, žandarmeriju i ostale učesnike protesta, da zaštite novinare i omoguće im da rade svoj posao.

"Novinari moraju biti zaštićeni i tokom ovakvih kriznih situacija i nedopustivo je da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta", dodaje se u saopštenju.

Beograd: Protesti, suzavac i okršaji policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

NDNV je istaklo da u kriznim situacijama, a posebno kada se na ulicama dešavaju sukobi policije i demonstranata, novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istitino izveštavanje, jedini su način da građani ostanu obavešteni.

"Istovremeno, naše kolege izlažu se ogromnoj opasnosti i rizicima, rad u kriznim uslovima je veoma iscrpljujuć, tokom intervencije policije i žandarmerije i novinari su pod udarima suzavca, a istovremeno je u toku opasnost od širenja novog korona virusa, što donosi dodatni zdravstveni rizik i stres".

XS
SM
MD
LG