Dostupni linkovi

Direktor policije: U Beogradu privedeno preko 70 ljudi, povređeno 14 policajaca


Tokom sukoba policije i demonstranata tokom i nakon protesta ispred Skupštine Srbije u Beogradu, u petak uveče je povređeno ukupno 14 policajaca, a privedena je 71 osoba, izjavio je direktor policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Vladimir Rebić.

„Privedeni će narednih dana biti procesuirani pred nadležnim pravosudnim organima“, rekao je Rebić.

Na konferenciji održanoj povodom sinoćnjih nereda, direktor policije je izjavio da je među uhapšenima „značajan broj onih koji nisu državljani Srbije“, navevši da su privedeni državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Tunisa i Velike Britanije.

On je rekao i da je policija reagovala kada je bila primorana, a da će se ispitati i indicije o prekomernoj upotrebi policijske sile.

Rebić je istakao i da sila nije bila primenjivana prema licima koja nisu vršila nasilje, odnosno koja su mirno sedela ili stajala.

Rebić je izjavio i da policija radi na tome da identifikuje napadače na novinare koji su izveštavali sa protesta ispred Narodne skupštine. On je naveo da će se to vršiti pre svega pregledanjem video nadzora, ali i na osnovu operativnih podataka.

Fotoreporter agencije Beta morao je tokom noći da ostane na Urgentnom centru zbog frakture lobanje, saopštila je ta agencija.

Napade na svoje novinarske ekipe prijavile su i televizije N1 i Al Džazira, Kurir televizija, agencije Tanjug.

Rebić je rekao da je od početka protesta u Srbiji, u utorak 7. jula, povređeno preko 130 policajca. On je naveo da je zapravo povrede zadobilo mnogo više njih, ali da je 130 tražilo medicinsku pomoć.

Vesić: Huligani su noćas uništavali Beograd

„Grad Beograd najoštrije osuđuje nasilje koje su huligani organizovali sinoć u centru našeg grada i uništavali Beograd“, napisao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu, na kojem je objavio i fotografije pričinjene štete na objektima i ulicama grada.

Grad Beograd je jutros počeo procenu štete, saopštio je Vesić i dodao da će objaviti podatke čim procena bude završena i poslati krivičnu prijavu i prijavu za naknadu štete Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

U međuvremenu je Sekretarijat za informisanje grada Beograda saopštio da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda utvrdio da je spomenik kulture - zgrada Narodne skupštine - značajno oštećena tokom protesta, kao i skulpture "Igrali se konji vrani" koje su postavljene na ulazu u Parlament.

Kako se navodi, Zavod je nakon uvida u stanje zgrade parlamenta konstatovao da je kao posledica događaja na protestu značajno oštećen taj spomenik kulture.

„Razbijena stakla, oštećena ulazna vrata, delom oštećen enterijer ulaznog hola i ispisani grafiti na spomeničkoj kompoziciji Igrali se konji vrani, konstatovani su nakon prvog dana protesta u sredu, 8. jula“, navodi se u saopštenju i dodaje da je Zavod podneo krivičnu prijavu protiv NN lica.

Dačić i Gojković osudili nasilje

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da demonstracije nisu bile reakcija na epidemiološke mere zbog korona virusa, već „nasilni pokušaj preuzimanja vlasti“.

Dačić je naglasio da su najavljene mere za suzbijanje širenja virusa korona samo iskorišćene kao povod da se organizuju protesti.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila najnovije nasilje ispred zgrade parlamenta uz ocenu da su, kako je navela, „maske potpuno pale" i da "inspiratori ovih nereda ne prezaju da pribegnu najgnusnijem nasilju kao poslednjem izlazu".

Dodala je da se na vlast ne može doći "ni zauzimanjem autoputeva, ni nasiljem na ulicama" već samo izborima.

Hitna pomoć zbrinula 19 ljudi

Tokom demonstracija ispred Narodne skupštine u Beogradu i nakon njih, medicinske ekipe su zbrinule 19 osoba, rečeno je agenciji Beta u Hitnoj pomoći.

Kako se navodi, od tog broja 11 je upućeno na Urgentni centar, a osam na Vojnomedicinsku akademiju. Intervenisalo je ukupno sedam medicinskih ekipa.

Policija je tokom večeri u petak saopštila da je jedan učesnik protesta uboden nožem u nogu i da je zbog toga uhapšen 47-godišnji muškarac.

Protest u Beogradu u petak je počeo mirno i više hiljada ljudi je prva dva sata protestovalo bez incidenata, ali je grupa huligana u više navrata isprovocirala nemire.

Prvi neredi izbili su oko 21 i 30 kada su huligani probili zaštitnu ogradu ispred Skupštine i primakli se ulazu u tu zgradu.

Policija je ih je sprečila uz manju intervenciju.

Dva sata kasnije, oko 23 časa, demonstranti su policiju koja je štitila zgradu Skupštine zasuli kamenicama, bakljama, petardama i topovskim udarima.

Policija ih je koristeći suzavac, potisla ka obližnjim Pionirskom parku, Trgu Nikole Pašića i Bulevaru kralja Aleksandra, gde su se nastavili nemiri i incidenti.

Situacija se smirila nešto posle ponoći.

XS
SM
MD
LG