Dostupni linkovi

Ambasada: Ukrajina se ne meša u situaciju u Srbiji


Ambasada Ukrajine u Srbiji zvanično izjavljuje da se država Ukrajina ni na koji način ne meša u unutrašnju političku situaciju u Republici Srbiji, saopštila je 9. jula Ambasada Ukrajine u Srbiji.

Kako se navodi u izjavi, Ambasada Ukrajine nema informacije o učešću ukrajinskih državljana u poslednjim događajima u Srbiji.

„Ovih dana niz ruskih i proruskih informacionih resursa širi informacije o navodnom ’ukrajinskom scenariju’ i umešanosti Ukrajinaca u događaje u Srbiji. Ambasada Ukrajine ima čast da se obrati medijima u Srbiji sa pozivom da ne šire lažne informacije o Ukrajini i ukrajinskim državljanima u vezi sa situacijom u Srbiji“, saopšteno je iz Ambasade Ukrajine u Beogradu.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko negirao je 9. jula danas navode o navodnom "ruskom tragu" u organizaciji protesta u Beogradu.

“Veoma je žalosno da ih širi organizacija koja pretenduje na ulogu centra za studije. Iako isticanje od strane CEAS apsurdnih i neosnovanih optužbi na račun Rusije nije retkost, začuđuje to koliko izopačena može da bude percepcija realnosti kod 'stručnjaka' koji su pronašli 'ruski trag' u organizaciji nereda u Srbiji", napisao je Bocan-Harčenko na svom Tviteru.

On je i izrazio žalost što su, kako je rekao, "izmišljotine lakomisleno podržane od strane niza medija".

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) saopštio je 8. jula da su, kako je navela ta organizacija, glavne vođe nasilnih demonstracija u Beogradu izrazito pro-ruski nastrojeni akteri javnog života.

Beograd: Protesti, suzavac i okršaji policije i demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

“Oni ne biraju sredstva da delegitimišu pokušaje Republike Srbije da pod okriljem političkog Zapada postignu kompromis o novom statusu Kosova kroz sveobuhvatni multidimenzioni sporazum”, saopštio je, između ostalog CEAS.

U Beogradu su 7. jula održane demonstracije koje su usledile nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove najave da će država ponovo za vikend uvesti policijski čas zbog epidemije korona virusa.

Sutradan, 8. jula, demonstracije tokom kojih je deo okupljenih pokušao nasilno da uđe u zgradu Narodne Skupštine i napao policiju, a ona brutalno tukla građane, održane su u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Lideri opozicionog Saveza za Srbiju saopštili su da će i u četvrtak, 9. jula, biti sa građanima u Beogradu koji protestuju protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Protest u Beogradu protiv uvođenja policijskog časa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

XS
SM
MD
LG