Dostupni linkovi

Stefanović: Pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti


Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović
Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare u sredu, 8. jula uveče da se ulicama Beograda i drugih gradova Srbije dešava "ogoljeno nasilje i pokušaj da se fizičkim obračunima i uništavanjem imovine preuzme vlast bez volje naroda i učešća na izborima".

On je rekao da će "država uvek biti jača od nasilnika".

U Beogradu su 8. jula, drugo veče zaredom, nastavljeni okršaji policije sa grupama demonstranata nakon što je Žandarmerija ispred Skupštine Srbije suzavcem rasterala nekoliko hiljada okupljenih na protestu zbog najave pooštravanja epidemioloških mera.

Stefanović je protest nazvao nezakonitim, jer nije prijavljen.

"Ovde se nije radilo o koroni niti o državnoj politici, samo o nasilju. Mi smo imali do sada 10 povređenih policajaca. Jedan teško, sa obe polomljene noge, jer su ga gurali sa stepeništa da padne", izjavio je Stefanović.

Stefanović je dodao je da je policija i pored svega "na normalan način povratila kontrolu na celom prostoru gde su se demonstracije dešavale, preduzimala posebne radnje i mere da ne dozvoli maltretiranje od strane nasilnika".

Beograd: Okršaji policije sa demonstrantima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

"Suzavac, koji su demonstranti bacali na policiju skoro 30 minuta, ispred Skupštine. To su sve kamere snimile. Policija je u tom trenutku imala naređenje da ne koristi i nije koristila suzavac", rekao je Stefanović.

On je pozvao sve da se suzdrže od nasilja i od tužilaštva zatražio "da rade svoj posao".

"Ja ih samo molim da te postupke urade u skladu sa zakonom najbrže moguće. Da ne čekamo pravdu predugo, da ljudi vide da pravna država funkcioniše u Srbiji".

Stefanović je najavio da će i u Beogradu i svuda biti postavljene jake policijske patrole.

Protesti su 8. jula organizovani i u Novom Sadu i Nišu. U Novom Sadu su demonstranti demolirali zgradu Gradske kuće u centru tog grada.

Demonstracije su, kao i veče pre toga, obeležili višesatni sukobi, suzavac, kamenice i privođenja.

XS
SM
MD
LG