Dostupni linkovi

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio izmjene Izbornog zakona koje se odnose na Mostar


Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, januar 2020.
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, januar 2020.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u utorak (7. juli) Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Ono što predstoji je da prijedlog prođe i na Domu naroda BiH, a sjednica je zakazana za srijedu (8. juli).

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri.

Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Zahtjev za izmjene Izbornog zakona su podnijeli zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Kritike na ovaj sporazum došle su iz opozicije, posebno iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), a oni su poslali i svoj prijedlog izmjena izbornog zakona.

Zastupnik Nermin Nikšić (SDP BiH) je tokom rasprave kazao da je za SDP BiH potpuno neprihvatljivo "grubo ignorisanje institucija BiH na način da se pregovora sa samo dva politička subjekta, koji su već 20 godina uzrok problema, a ne faktor rješenja".

Zastupnik Damir Arnaut (Naša stranka) je kazao da u ovom prijedlogu nešto veliko nedostaje, a to je kako i kada će se lokalni izbori u Mostaru održati.

Predsjedavajući Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke - Partije demokratskog progresa (SDS-PDP) Mirko Šarović je kazao da ovaj klub podržava donošenje jednog ovakvog zakona poslije toliko godina, ali "ovo rješenje nije dobro, posebno za predstavnike srpske zajednice u Mostaru".

Sastanak lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), SDA i HDZ-a BiH 7. jula doprinio je izglasavanju ovog zakona.

Predlagači zakona bili su zastupnici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

XS
SM
MD
LG