Dostupni linkovi

Francuska nastavlja pružati podršku dijalogu Kosova i Srbije


Sastanak delegacija Kosova i Francuske
Sastanak delegacija Kosova i Francuske

Francuska ostaje posvećena u pružanju podrške Kosovu po pitanju dijaloga između Prištine i Beograda, saopšteno je 7. jula iz kabineta premijera Kosova Avdulaha Hotija (Avdullah Hoti) koji boravi u svojoj prvoj poseti zvaničnom Parizu gde se u Jelisejskoj palati sastao sa francuskim predsednikom Emanulom Makronom (Emmanuel Macron).

“Premijer Hoti je uverio predsednika Makrona da je Kosovo odlučno da preduzme sve neophodne mere kako bi pokazalo svoju odlučnost po pitanju evropskih integracija, kao jedinoj mogućnosti za postizanje mira, stabilnosti i prosperiteta u ovom delu Evrope”, piše u saopštenju.

Dijalog između Kosova i Srbije se nastavlja 12. jula u Briselu a nakon što je bio blokiran od kraja 2018. godine kada je Vlada Ramuša Haradinja uvela takse na robu iz Srbije i BiH.

Hoti je odmah nakon preuzimanja funkcije premijera Kosova početkom juna ukinuo recipročne mere prema Srbiji koje je uvela Vlada Aljbina Kurtija (Albin Kurti), čime je otvoren put za nastavak dijaloga.

Osim toga, Hoti i Makron su razgovarali o liberalizaciji viza za građane Kosova, te saradnji po pitanu razmene podataka između Ministarstva unutrašnjih poslova, rada na unapređenju ekonomske saradnje i promovisanju frankofonije na Kosovu.

Premijer Hoti boravi u Parizu uoči virtuelnog samita između Kosova i Srbije 10. jula pod pokroviteljstvom Francuske, Nemačke i Evropske unije i nastavka dijaloga u Briselu 12. jula.

Na novu rundu dijaloga su pozvani premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Francuska ambasada u Prištini je saopštila da virtuelni samit u Parizu predstavlja nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, a nakon poslednjeg samita u Berlinu 2019. godine.

XS
SM
MD
LG