Dostupni linkovi

Lajčak u Berlinu o dijalogu Beograda i Prištine


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u utorak u Berlinu sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, šefom nemačke diplomatije Heikom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.

"Razgovarali smo o dijalogu kome posreduje EU i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou koji se organizuje 12. jula nakon Pariskog samita 10. jula", napisao je Lajčak na Tviteru.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel biće domaćini samita Srbija- Kosovo u petak 10. jula, čiji je cilj ublažavanje napetosti između balkanskih rivala, saopštio je Makronov ured.

Dva dana kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti sastaće se u Briselu u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa.

Inače, dijalog je suspendovan u novembru 2018. nakon što je Vlada Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa je naknadno ukinuta, kao i mere reciprociteta koje je uvela vlada Aljbina Kurtija.​

XS
SM
MD
LG