Dostupni linkovi

Dačić: Srbija se nikome neće izvinjavati što je osudila krivce 


Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, ocenio je danas neprihvatljivim i van svake diplomatske prakse da se nota Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, upućena Ministarstvu spoljnih poslova Srbije (MSP), objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi MSP-u i to slanjem putem mejla.

"Ističem da je apsolutno neprihvatljivo mešanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina. Ratni zločini su univerzalnog karaktera i svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena dela", naveo je Dačić u pisanoj izjavi objavljenoj na sajtu ministarstva.

Naime, ministrica spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković poslala je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zbog osuđujuće presude Huseinu Mujanoviću.

Dačić je dodao i da postavlja pitanje "da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni?".

"Borba protiv nekažnjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BiH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni?", naveo je ministar spoljnih poslova Srbije.

Pošto je ambasadorka Aida Smajić obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak Dačić ističe da je pozvao ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića na hitne konsultacije u Beograd.

"Zbog toga neće biti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Džaferovića, i vratiće se u Sarajevo tek pošto se ambasadorka BIH vrati u Beograd".

Naime predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je ranije ambasadora Đorđevića na hitan sastanak.

"Srbija se neće nikome izvinjavati što je osudila one koje su ubijali Srbe", izjavio je.

Inače, Viši sud u Beogradu je u ponedjeljak 6. jula osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora.

XS
SM
MD
LG