Dostupni linkovi

Beograd: Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora


Zatvor u Beogradu, ilustrativna fotografija
Zatvor u Beogradu, ilustrativna fotografija

Viši sud u Beogradu u ponedjeljak 6. jula je osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora, javlja novinska agencija Fena.

Dok je čitao presudu, sudija Dejan Terzić je rekao da je Sud uglavnom poklonio vjeru izjavama svjedoka, bivših zatvorenika, posebno dvojici – Savi Pejiću i Mirku Vukoviću – koje je prema optužnici lično premlaćivao Mujanović.

Nema dokaza koji bi svojom sadržinom opovrgli ova svedočenja - rekao je Terzić.

Prema optužnici, od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila Armija Bosne i Hercegovine (Armija RBiH), bilo je oko 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani, neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo zbog posljedica premlaćivanja.

Mujanović se tereti da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživjela. Njega je srbijanska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to će vrijeme biti uračunato u njegovu kaznu.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG