Dostupni linkovi

Ministrica Turković uputila protestnu notu Srbiji zbog presude Mujanoviću


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković poslala je protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Srbije zbog osuđujuće presude bivšem komandantu Armije Republike BiH Huseinu Mujanoviću.

Naime, Viši sud u Beogradu u ponedjeljak 6. jula je osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora.

Turković u pismu izražava nezadovoljstvo zbog "nepoštivanja koje Srbija iskazuje i krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje sudskih procesa ratnih zločina".

U pismu se takođe traži od Srbije da zaustavi vođenje krivičnih postupaka za ratne zločine protiv građana BiH pred svojim sudovima, te da se ovo pitanje riješi u skladu s važećim međunarodnim sporazumima potpisanim između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Zbog slučaja Mujanović, Turković je danas pozvala na hitne konsultacije Aidu Smajić, ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Srbiji.

Ministrica Bisera Turković uputila je pismo i Josefu Borelu (Josep Borrell) visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost te Oliveru Varheliju (Oliver Varhelyi) evropskom komesaru za proširenje, u kojem ih poziva da osude potez Srbije.

"Pozovite na poštovanje međunarodnog prava. Pozovite na obustavu svih jednostranih i politički motivisanih zakona, posebno onih koji čine štetu građanima drugih država. Pozovite na obeštećenje za sve osobe koje su oštećene, pozovite na njihovo oslobađanje i ponovno suđenje koje može da odredi njihovu krivicu zbog potencijalnih zločina", navodi Turković u pismu zvaničnicima EU.

Ministrica Turković pismo istog sadržaja poslala je i Seržu Bramecu (Serge Brammertz), glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

XS
SM
MD
LG