Dostupni linkovi

SDA traži hitno imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH


Selmo Cikotić
Selmo Cikotić

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) hitno imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH, odlučeno je u ponedjeljak 15. juna na sjednici kolegija te stranke u Sarajevu.

SDA od Vijeća ministara BiH traži da hitno uputi u parlamentarnu proceduru imenovanje Cikotića na poziciju ministra sigurnosti, kako bi se omogućilo efikasno funkcionisanje Ministarstva u očekivanom pogoršanju migrantske krize, stoji u priopćenju SDA.

Mjesto ministra sigurnosti ostalo je upražnjeno, nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na sjednici Vijeća ministara BiH 2. juna.

Radončić je tada naveo, kako ostavku podnosi iz više razloga. Jedan je situacija sa migrantima, a drugi razlog, kako je kazao Radončić, je afera "Respiratori".

Selmo Cikotić, bivši je ministar odbrane BiH i tu dužnost je obnašao od 2007. godine do 2012. godine. Radio je i četiri godine kao savjetnik u kabinetu Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH. Od 2018. godine radi i kao profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Prije nekoliko dana, na vijest o mogućem imenovanu Cikotića kao budućeg ministra sigurnosti, reagirali su u Savezu nezavisnih socijademokrata (SNSD) i Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ BiH).

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako bi njegovo imenovanje moglo izazvati probleme. Dodik je kazao kako se Cikotić nedavno oglasio novim zbornikom čiji je autor i u kojem se veoma loše konotira srpski narod i ocjenjuje se kao agresorski.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako Cikotić da treba reći "pravu istinu o sudbini odvedenih i ubijenih zarobljenih Hrvata Bugojna".

Cikotić je u vrijeme posljednjeg rata od 1992. do 1995. godine bio komandant Operativne grupe „Zapad“ Armije RBiH.

U Sudu BiH 2011. godine bio je pozvan dati iskaz na suđenju četvorici optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu 1993 u predmetu „Nisvet Gasal i ostali.

Na sjednici kolegija održanom u ponedjeljak 15. juna, između ostalog, SDA je pozvala Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru hitno uputi prijedlog budžeta Bosne i Hercegovine sa osiguranim sredstvima za održavanje općinskih izbora i saniranje posljedica epidemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG