Dostupni linkovi

SĆF: Odluka Apelacionog suda u slučaju ubistva Ćuruvije od istorijskog značaja


Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999 na Uskrs, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred kuće u centru Beograda u kojoj je stanovao
Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999 na Uskrs, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred kuće u centru Beograda u kojoj je stanovao

Slavko Ćuruvija Fondacija (SĆF) saopštila je pred sednicu Apelacionog suda, koji će u utorak započeti trodnevno razmatranje žalbi na prvostepenu presudu u slučaju ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije, da će odluka Apelacije imati istorijski značaj za bezbednost novinara u Srbiji.

U saopštenju se podseća da je odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu prošle godine na ukupno 100 godina zatvora osudilo četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti. I odbrana i zamenik tužioca za organizovani kriminal uputili su žalbe Apelacionom sudu, uz zahtev da prvostepena presuda bude odbačena, dodaje se.

"Prošlogodišnja presuda je prva, i zasad jedina, izrečena u Srbiji za ubistvo novinara. Nakon 21 godine od ubistva Ćuruvije i svih dokaza izvedenih tokom četvorogodišnjeg suđenja pred Višim sudom, porodica Slavka Ćuruvije, njegove kolege, ali i čitava medijska zajednica i građani Srbije, moraju konačno da dočekaju pravičnu presudu. Istovremeno, odgovorni za ovaj zločin moraju da se konačno nađu u zatvoru", navodi se u saopštenju SĆF.

Svaka drugačija odluka, ocenjuje se, značila bi da žrtve zločina koje je organizovala država ne mogu da očekuju pravdu.

"Stoga od Apelacionog suda očekujemo da omogući čitavom društvu da se konačno obračuna sa politički motivisanim zločinima režima Slobodana Miloševića i da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi", poručuje se u saopštenju.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999 na Uskrs, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred kuće u centru Beograda u kojoj je stanovao. Za izvršenje likvidacije su pre godinu dana prvostepeno osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora.

Fondacija Slavko Ćuruvija podsetila je u nekoliko navrata da je dve nedelje od početka bombardovanja i pet dana pre ubistva u dnevnom listu Politika Ekspres objavljen tekst "Ćuruvija dočekao bombe", koji je kasnije u celosti pročitan u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije.

Novinarska udruženja su ranije pozvala sud da potvrdi prvostepenu presudu koju je donelo Sudsko veće i zatražilo da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu.

XS
SM
MD
LG