Dostupni linkovi

Položen venac na mestu gde je ubijen Slavko Ćuruvija


Mesto ubistva Slavka Ćuruvije
Mesto ubistva Slavka Ćuruvije

Predstavnici novinarskih udruženja položili su 11. aprila venac u Svetogorskoj ulici u Beogradu, gde je pre 21 godinu ubijen novinar i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija.

Polaganju venca su prisustvovali i predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), kao i predstavnici drugih medija, a u skladu sa merama zabrane kretanja zbog pandemije korona virusa.

Predstavnici novinarskih udruženja su i ovom prilikom ponovili da slučaj Ćuruvijinog ubistva treba istražiti do kraja, jer i dalje nema pravi epilog.

Član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Vojislav Stevanović, ocenio je da se na pravdu u slučaju ubistva Ćuruvije čeka predugo.

"Sramota je što 21 godinu nakon ubistva ne znamo političku pozadinu i što još nije okončan slučaj koji se vodi pred sudovima povodom ovog zločina", naveo je Stevanović, prenela je agencija Beta.

Cveće koje su predstavnici novinarskih udruženja položili ispod spomen ploče Slavku Ćuruviji (Beograd 11. aprila 2020)
Cveće koje su predstavnici novinarskih udruženja položili ispod spomen ploče Slavku Ćuruviji (Beograd 11. aprila 2020)

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999 na Uskrs, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred kuće u centru Beograda u kojoj je stanovao. Za izvršenje likvidacije su pre godinu dana prvostepeno osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora.

Udruženje novinara Srbije (UNS) navelo je da očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu koju je 5. aprila prošle godine donelo Sudsko veće i zatražilo da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu.

"UNS ističe da je izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe, ali da pravda neće biti zadovoljena ukoliko ne bude utvrđeno ko je nalogodavac ubistva, kao i neposredni izvršilac", dodaje se u saopštenju UNS-a.

Članica Komisije Vlade Srbije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji Ljiljana Smajlović kazala je nakon polaganja venca da Udruženje novinara Srbije (UNS) sa velikim nespokojstvom očekuje odluku Apelacionog suda koji bi trebalo da potvrdi ili odbaci prvostepenu presudu za ubistvo Ćuruvije, prenela je agencija Beta.

Glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić je rekao da od ubistva Ćuruvije novinari tvrde da iza ubistva stoji država, a da je država dužna da odgovori na brojna pitanja na koja još uvek nema odgovora.

"Slavko Ćuruvija i naše ostale kolege koje su ubijene, nisu ubijene zato što ih je neko mrzeo, nego zato što su nešto pisali, a što se nekome nije dopalo. Mi od tada, na sreću, nemamo takvu vrstu napada na novinare, ali imamo kontinuirani rast pritiska na novinare. Tako uvek počinje. Zbog toga imamo obavezu, naročito danas, da podsećamo na to", naveo je Janjić.

Vanredno stanje ne sme da bude povod za ograničavanje rada novinara, rekao je Janjić i ukazao da po definiciji tokom takvog stanja izvršne vlasti imaju veće mogućnosti za pritiske na novinare.

Fondacija Slavko Ćuruvija podsetila je da je medijski linč tog novinara dve nedelje od početka bombardovanja i pet dana pre ubistva u dnevnom listu Politika Ekspres objavljen tekst "Ćuruvija dočekao bombe", koji je kasnije u celosti pročitan u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije.

XS
SM
MD
LG