Dostupni linkovi

EU u BiH poziva na uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke za Europol


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Delegacija Evropske Unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH), javnim saopštenjem u ponedjeljak, pozvala je sve nadležne organe i agencije u BiH da podrže uspostavljanje potpuno funkcionalne zajedničke kontakt tačke za Evropsku agenciju za izvršavanje zakonodavstva, Europol, prvenstveno u dijelu imenovanja službenika za kontakt.

“Zajednički cilj nam je postići sigurnije okruženje za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine i EU. Uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke ključno je za efikasnu razmjenu operativnih podataka sa svim policijskim agencijama, te je od suštinskog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam. Potreban je i posljedični dalji napredak da bi se osigurala zaštita stanovništva od teških oblika kriminala”, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se dodaje kako EU pozdravlja nedavne važne iskorake na inicijativu Ministartstva bezbjednosti BiH radi pune primjene Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji as Europol-om.

“Bosna i Hercegovina je obavezana Operativnim sporazumom s Europolom, koji je ratifikovani međunarodni sporazum i mora biti proveden. Odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za bezbjednost Bosne i Hercegovine i njenih građana. Ovo ozbiljno utiče i na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, poručuju iz Delegacije EU.

Između Bosne i Hercegovine i Europola još u avgustu 2016. godine potpisan je sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji. On je podrazumijevao razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica Europola, uključujući lične podatke o osumnjičenim osobama.

XS
SM
MD
LG