Dostupni linkovi

Sporazum o oficiru za vezu BiH i Europola


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) Dragan Lukač i Aljoša Čampara potpisali su u utorak u Sarajevu Sporazum o upućivanju oficira za vezu u Kancelariju evropske policije - Europol u Hagu, javlja Srna.

Mektić je nakon ceremonije rekao novinarima da je ovim potpisivanjem "priča privedena kraju" i da je u Hagu sve spremno za dolazak oficira za vezu, koji bi uskoro trebalo da bude izabran.

"Europol je snažan alat u rukama policijskih agencija i BiH će imati veliku korist od Europola, putem kojeg će realizovati konkretne aktivnosti", naveo je Mektić.

On je istakao da treba nastojati da se uskoro završi i priča sa Eurodžastom, kako bi u cijeli proces bili uključeni i tužioci.

Mektić je naglasio da je Predsjedništvo BiH nedavno usvojilo tehnički sporazum kojim su precizirana prava i dužnosti oficira za vezu i dodao da bi i oficir za vezu Evropola trebalo da dođe u BiH, od čega bi imali veliku korist.

"Ovim potpisivanjem postali smo sastavni dio evropskih policijskih snaga i načinili veliki iskorak ka EU", ocijenio je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH kaže da je pri Europolu formiran i Centar za borbu protiv terorizma putem kojeg će se razmjenjivati sve informacije u vezi sa ovim problemom.

"Nijednu informaciju u vezi sa terorističkim izazovima ne smijemo zadržavati za sebe, ne smijemo je `gurati pod tepih`, već je treba prosljeđivati ovom centru", rekao je Mektić.

XS
SM
MD
LG