Dostupni linkovi

Memorijalni centar Srebrenica predstavio priče žena koje su preživjele genocid


Saliha Osmanović drži fotografije ubijenih sinova
Saliha Osmanović drži fotografije ubijenih sinova

Memorijalni centar Srebrenica u ponedeljak 6. jula kreće sa predstavljanjem istraživačkog projekta "12 dana sjećanja: 6.7.1995. – 17.7.1995.".

Ovim projektom se želi na različite načine približiti okolnosti i iskustvo genocida u Srebrenici putem ličnih priča, video i pisanih svjedočenja, ali i opisa različitih događaja i zločina vezanih za svaki dan u relevantnom periodu.

"Želimo učiniti da razgovor o činjenicama o genocidu u Srebrenici traje više od jednog dana u godini. Naš zadatak je da obrazujemo javnost, dijelimo informacije, ohrabrujemo istraživanje i pokrećemo dijalog", kazao je Hasan Hasanović, kustos Memorijalnog centra.

Prvi dan u programu "12 dana sjećanja" odlučili su u fokus priča staviti svjedočenja žena kao žrtava, svjedoka, srodnika ubijenih, ali i kao aktivistkinja u borbi za istinu o genocidu.

"Kada se u javnosti govori o genocidu u Srebrenici, često se spominje preko 8.000 ubijenih Bošnjaka muškaraca i dječaka. U cijelom tom razgovoru, previdi se često da su brojne žene i djevojčice ubijene u genocidu, da ih je još mnogo preživjelo bježeći rutom Marša smrti", kazao je Ahmedin Đozić, koji je radio na montaži video sadržaja koji će biti predstavljeni kroz ovaj istraživački projekat.

On dodaje kako su odlučili uklopiti nekoliko svjedočenja iz Arhive Memorijalnog centra i na neki način predstaviti iskustvo žena u genocidu.

U tematskom segmentu istraživanja o ženama svjedocima i žrtvama genocida, tim Memorijalnog centra Srebrenica je realizirao posebnu priču sa Salihom Osmanović.

Saliha je u genocidu u Srebrenici izgubila supruga i dva sina. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni i ukopani u Memorijalom centru Potočari.

Saliha je supruga Rame Osmanovića koji je dozivao svog sina Nermina iz videa koji je obišao cijeli svijet.

Riječ je o jednom od najpotresnijih prizora Srebreničkog genocida nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom.

SREBRENICA: SVAKA FOTOGRAFIJA JE NEISPRIČANA PRIČA

Memorijalni centar Srebrenica će putem društvenih mreža, službene web-stranice i informacija za javnost, do 17. jula kontinuirano predstavljati priče o genocidu u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG