Dostupni linkovi

Dačić: Neprijatna odluka Grčke da privremeno zatvori granice za srpske turiste


Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Grčka od jutros privremeno zatvorila granice za srpske turiste zbog epidemiološke situacije u regionu i Srbiji, kao i zbog toga što su se pojavili slučajevi da u Grčkoj ima srpskih turista zaraženih korona virusom. On je za Radio televiziju Srbije ocenio da je odluka grčkih vlasti "neprijatna" i da je situacija "daleko od normalnosti".

"Juče ujutru iz kabineta premijera (Grčke Kirjakosa) Micotakisa obaveštena je ambasada Srbije da će privremeno ograničiti slobodan ulaz za turiste", rekao je Dačić. Grčke vlasti su odluku donele, kako je rekao, "zbog epidemiološke situacije u regionu i Srbiji, i zbog toga što se to odražava na zdravstveno stanje turista, jer su se pojavili slučajvi da u Grčkoj ima srpskih turista zaraženih korona virusom".

Ostaće moguća "neophodna putovanja", kako je naveo, a to su putovanja sa posebnim razlogom, za koja će biti potrebna posebna dozvola.

Dačić je podsetio da je EU preporučila svojim članicama da Srbiju stave na listu zemalja iz koje će građani moći slobodno da putuju.

Ministar je rekao da "predstoji razgovor sa svim članicama EU pojedinačno jer mnoge članice ne priznaju tu odluku".

Dačić je podsetio da je Grčka bila među zemljama koja se otvoreno zalagala da građani Srbije imaju zeleno svetlo i ona je bila otvorila granice.

"Odluka će od strane Grčke biti periodično razmatrana. Prilikom sledećeg razmatranja će, nadamo se, biti uzete u obzir druge neke činjenice. Evidentno je da Grčka ima interes da strani turisti dolaze, a najveći broj turista upravo dolazi iz Srbije", rekao je Dačić.

On je poručio da svi građani koji kreću na put moraju da se dobro informišu, kao i da ministrastvu spoljnih poslova mogu da se obrate direktno.

Na pitanje šta će biti sa turistima koji su uplatili letovanja u Grčkoj, Dačić je rekao da "diplomatija ne može da rešava odnos građana i turističkih agencija".

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo će morati ovim pitanjem da se pozabavi u interesu građana.

XS
SM
MD
LG