Dostupni linkovi

Islamska zajednica u Srbiji zatvorila džamije


Džamija u Novom Pazaru

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji doneo je odluku o zatvaranju džamija, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih korona virusom na teritoriji Srbije, posebno u regionu Sandžaka.

U odluci se navodi da će se vremena namaza oglašavati ezanom (pozivom za molitvu) sa džamija, odnosno da će do poboljšanja epidemiološke situacije namaz obavljati samo imami i mujezini.

Preporučuje se da sve dženaze polaze od porodičnih kuća ili gasulhana (prostorija uz džamiju u kom se vrši obredno čišćenje preminulih), a da se klanjaju shodno mogućnostima, ispred džamijskih gasulhana ili na lokalnim mezarjima (grobljima), u prisustvu samo najužnih članova porodice.

U Mešihatu IZ u Srbiji navode da se od svih vernika očekuje strpljenje i odgovorno ponašanje, uz poštovanje mera samozaštite, te da na taj način aktivno pomažu u suzbijanju zaraze.

U Srbiji je u petak, 3. jula od posledica COVID-19 preminulo još 11 osoba, čime se ukupan broj preminulih povećao na 298. Zaraza je potvrđena kod 309 ljudi, a od početka pandemije inficirano je ukupno 15.504 osobe.

XS
SM
MD
LG