Dostupni linkovi

Još dve osobe u Novom Pazaru umrle od COVID-19


Novi Pazar, 1. jul 2020.

U prethodna 24 sata od posledica infekcije korona virusom u bolnici u Novom Pazaru preminula su još dva pacijenta, izjavio je koordinator te zdravstvne ustanove Mirsad Đerlek.

"U istom periodu prilimili smo još 13 pacijenata, čime je ukupan broj trenutno 209. U respiratorskoj jedinici imamo 10 popunjenih kreveta, od kojih su troje i priključeni na aparate", rekao je Đerlek, a prenosi agencija Beta.

Prema njegovoj oceni, iako je stanje daleko od dobrog, ono se polako stabilizuje, pošto je bolnica u proteklih nekoliko dana dobila pomoć kolega iz drugih bolnica i Vojske Srbije.

"Na raspolaganju sada imamo dodatnih 27 civilnih i 45 vojnih lekara i tehničara. Očekujem da do kraja dana vojna poljska bolnica počne da prima i prve pacijente", rekao je Đerlek.

Pripadnici Vojske Srbije formirali su 3. jula u Novom Pazaru vojnu bolnicu za COVID-19 pacijente kapaciteta 160 ležajeva.

Đerlek je najavio i da će biti preispitana dokumentacija oko 70 lekara i medicinskih sestara koji su u poslednje vreme bili na bolovanju.

"Lično ću pregledati i garantujem da će svi koji ne budu imali validnu dokumentaciju da budu na bolovanju dobiti otkaze", rekao je Đerlek.

On je ocenio da je "sramota" da u pomoć građanima Novog Pazara dolaze lekari i tehničari iz drugih gradova Srbije i da Vojska šalje svoje osoblje dok, kako je naveo, neki koriste lažna bolovanja kako se ne bi izlagali riziku od korona virusa.

U ovom gradu u Sandžaku, oko 260 kilometara od Beograda, koji je proglašen za jedno od žarišta korona virusa u Srbiji, u petak, 3. jula, preminulo je pet osoba.

Opštoj bolnici je u petak dostavljena medicinska i zaštitna oprema koju je prikupilo nekoliko organizacija i građani drugih gradova.

Vučić: Situacija u Pazaru stabilna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u Novom Pazaru u subotu, 4. jula od posledica korona virusa preminule još dve osobe, ali da je situacija stabilna i bolja nego juče (3. jula).

Vučić je tokom prikaza novih bespilotnih letelica iz Kine na vojnom aerodromu u Batajnici rekao i da su u toku razgovori o pravljenju nove bolnice u Srbiji, koja bi mogla da traje 30 godina.

On je naveo da će situacija sa korona virusom tokom zime biti "gora nego tokom leta", navodeći da bi nova bolnica imala 500 do 1.000 ležajeva i koristila se kao glavna bolnica za naredne "udare" korone.

Zvižduci za predstavnike vlasti Srbije u Novom Pazaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

BNV: Turska uputila pomoć

Turska je u subotu, 4. jula ujutru poslala pomoć namenjenu Opštoj bolnici u Novom Pazaru koja se sastoji od zaštitnih maski, respiratiratora turske proizvodnje, nosila, vizira i naočara, a deo pomoći su za Tutin uputile i pobratimljene opštine iz Turske, saopštilo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Medicinsku opremu je osiguralo Ministarstvo zdravlja Turske.

Predsednica BNV-a Jasmina Curić se na konferenciji za novinare zahvalila predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, kome je zbog pogoršane epidemiološke situacije u Sandžaku prethodno uputila pismo s pozivom za pomoć.

Ona je rekla da svaki čin solidarnosti pokazuje da su građani Turske i bošnjačka dijaspora "most između balkanskih zemalja".

"Vrlo je važno zahvaliti se na svim donacijama, pre svega donacijama iz naše dijaspori, koja nesebično šalje pomoć i koja je ovog puta položila ispit. Svakdodnevno imamo pozive od brojnih organizacija koje nude pomoć", dodala je Curić.

XS
SM
MD
LG