Dostupni linkovi

Trumpov govor i vatromet kod Mount Rushmorea, starosjedioci osudili događaj


Obraćanje Donalda Trumpa ispred Mount Rushmorea
Obraćanje Donalda Trumpa ispred Mount Rushmorea

Američki predsjednik Donald Trump uputio je sinoć (3. juli), uoči Dana nezavisnosti u SAD-u, apel nezadovoljnim bijelim glasačima četiri mjeseca pred izbore i optužio demonstrante koji se bore protiv rasizma da vode "nemilosrdnu kampanju brisanja američke historije''.

Protesti su "nemilosrdna kampanja za brisanje naše historije, klevetu naših heroja, brisanje naših vrijednosti i indoktrinaciju naše djece", rekao je Trump.

"Nećemo biti ućutkani", poručio je američki predsjednik kod Mount Rushmorea, gdje je priređen i vatromet.

Trump je one koji su skrnavili spomenike lidera Konfederacije nazvao "bijesnom ruljom".

Starosjedioci Amerike bijesni su otkako je predsjednik najavio vatromet u Mount Rushmoreu u Južnoj Dakoti, spomeniku na zemlji za koju smatraju da je im je ukradena prije više od jednog vijeka.

Trump je rekao da spomenik Mount Rushmore "nikada neće biti oskrnavljen i da heroji koje predstavlja nikada neće biti uništeni".

Kako piše Glas Amerike, starosjedioci su doveli u pitanje i tajming događaja, jer osim što se održava u trenutku kada se Amerikanci bore protiv rasizma i policijske brutalnosti, održava se i u trenutku kada se plemena bore protiv širenja korona virusa.

"On mrzi Indijance... Nema drugog razloga da dođe ovdje", kaže za Trumpa stanovnik Sicangu Lakota, čiji su preci pripadali plemenu Lumi.

Sa njim se slaže mještanin Phil Two Eagle, koji je izvršni direktor Vijeća za dogovor, koje radi na tome da se priznaju prava Sedam vatrenih vijeća - historijske konfederacije plemena koja polažu prava na Crna brda.

"Za mene, Mount Rushmore je simbol etničkog čišćenja, prisilne asimilacije i krađe naše teritorije. Trump nas samo podsjeća kako se nastavlja genocid nad našim narodom", kaže Two Eagle.

Nacionalni spomenik Mount Rushmore je isklesan u stijeni. Prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD-a.

Pročitajte i pogledajte:

Dino Abazović: Znamo li šta je rasizam?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:18 0:00

XS
SM
MD
LG