Dostupni linkovi

CIK BiH: Ugrožena realizacija pojedinih izbornih aktivnosti


Centralna izborna komisija BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) saopštila je u petak (3. juli) kako još nisu osigurana finansijska sredstva za lokalne izbore, što ugrožava realizaciju pojedinih izbornih aktivnosti.

Na ovaj način CIK BiH informira javnost "da je situacija alarmantna i da je ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH".

Iz CIK-a upozoravaju da je realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH, i ranije utvrđenim Operativnim planom provedbe izbornih radnji, dovedena u pitanje.

Jedna od tih aktivnosti je izlaganje privremenih biračkih spiskova i to u periodu od 18. jula do 17. augusta ove godine.

Štampanje privremenih biračkih spiskova, a zatim njihovo pakovanje i distribucija trebalo je da počne sutra, 4. jula, ali zbog činjenice da finansijska sredstva nisu osigurana ta aktivnost neće biti realizirana na vrijeme.

Eventualno skraćivanje perioda u kojem će javnost imati uvid u privremeni birački spisak može utjecati na tačnost, ažurnost i ukupni integritet biračkog spiska.

U saopćenju se navodi da je nepoštivanje roka utvrđenog Izbornim zakonom BiH koji se odnosi na osiguranje finansijskih sredstava za izbore dovelo do odgađanja održavanja lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar ove godine.

CIK kontinuirano, od početka 2020. godine, apelira i poziva nadležne donositelje odluka u BiH da se u zakonom utvrđenom roku osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provedbu lokalnih izbora 2020. godine – saopćeno je 3. jula iz te institucije.

XS
SM
MD
LG