Dostupni linkovi

EU traži od Kine da poštuje autonomiju Hongkonga


Sukob policije i demonstranata tokom protesta zbog kineske najave Zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hongkong, 22. maj 2020. godine
Sukob policije i demonstranata tokom protesta zbog kineske najave Zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hongkong, 22. maj 2020. godine

Evropska unija pozvala je danas Kinu da "poštuje autonomiju Hongkonga", nakon objave Pekinga da planira zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hongkong, kao dgovor na prošlogodišnje, često nasilne, prodemokratske proteste.

"Evropska unija pridaje veliki značaj očuvanju visokog nivoa autonomije Hongkonga, u skladu sa temeljnim zakonom i međunarodnim obavezama, kao i poštovanju tog principa", rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel, prenosi agencija Frans pres.

Deklaraciju EU potpisalo je svih 27 članica tog bloka.

Kina je na sednici svog parlamenta, odnosno Nacionalnog svenarodnog kongresa, koji je juče počeo zasedanje nakon višemesečnog odlaganja zbog pandemije korona virusa, podnela predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, gradu koji ima status polu-autonomije.

Ovaj potez Kine dolazi posle višemesečnih prodemokratskih protesta prošle godine, koji su ponekad bili i nasilni, a u kojima je dolazilo do sukoba policije i demonstranata.

Protesti su najveća kriza u ovom gradu, još otkako je 1997. vraćen Kini, posle višedecenijske britanske kolonijalne vladavine.

Predlog zakona, jedna je od najkontroverznijih tačaka dnevnog reda Nacionalnog narodnog kongresa u poslednjih nekoliko godina.

To je izazvao jaku kritiku američke vlade i organizacija za ljudska prava, kao i prodemokratskih zakonodvaca iz Hongkonga.

XS
SM
MD
LG