Dostupni linkovi

U Beogradu uvedena vanredna situacija


Beograd 2 juli 2020.
Beograd 2 juli 2020.

Na teritoriji grada Beograda u petak ujutru je proglašena vanredna situacija zbog epidemije korona virusa.

"Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je na predlog gradskog Štaba za vanredne situacije doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije u Beogradu", saopšteno je na zvaničnom sajtu grada Beograda.

Kako se navodi na sajtu Grada, mera se uvodi kako bi se ispunili formalni uslovi za sprovođenje mera republičkog Kriznog štaba.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prethodno je izjavio da nove mere podrazumevaju zabranu ulaska u zatvorene prostorije bez maske, poštovanje udaljenosti od 1,5 metara. Građani će biti u obavezi da koriste maske i u javnom prevozu, a za nepoštovanje te mere predviđene su sankcije, dodaje se na sajtu.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Pored toga zabranjuje se okupljanje više od sto ljudi u zatvorenom prostoru i više od 500 na otvorenom, a rad ugostiteljskih objekata se ograničava i oni neće raditi između 23 časa i 6 ujutro.

Vesić je objasnio da će ove mere biti uvedene na dve nedelje, a da će građani u slučaju uvođenja novih mera biti na vreme obavešteni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 2. jula da će u petak na snagu stupiti nove, restriktivne mere u gradu Beogradu zbog povećanja broja zaraženih korona virusom.

Prema njegovim rečima, 82,5 odsto od ukupno zaraženih nalazi se u glavnom gradu.

Kao jedna od mera, koju je predsednik Srbije pomenuo, jeste i zatvaranje studentskih domova u Beogradu, što je bio povod protestnog okupljanja studenata u noći između 2. i 3. jula ispred Skupštine Srbije.

Studenti su najavili novo okupljanje za petak. U međuvremenu, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je za nekoliko medija da se domovi neće zatvarati.

Kako je objavljeno 2. jula u 15 sati, na specijalizovanom sajtu Ministarstva covid19.rs, ukupan broj preminulih od početka epidemije u Srbiji je 287. Saopšteno je da je procenat smrtnosti od bolesti COVID-19 1,89 odsto, da je od poslednjeg preseka stanja na korona virus testirano 9.013 osoba, a da je registrovano 359 novoobolelih, kao i da je trenutno na respiratorima 81 pacijent.

U Srbiji je od početka epidemije ukupno potvrđeno 15.195 slučajeva infekcije.

XS
SM
MD
LG