Dostupni linkovi

Studenti ispred Skupštine Srbije zatražili da se poništi odluka o zatvaranju domova


Studenti okupljeni ispred Skupštine Srbije, 3. jul 2020.

Studenti okupljeni ispred Skupštine Srbije u Beogradu u noći između 2. i 3. jula u znak protesta zbog odluke nadležnih da zatvore studentske domove, što je jedna od mera donetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona, najavili su novo protestno okupljanje za petak 3. jul.

Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa, više stotina studenata blokiralo je ulicu ispred parlamenta i doneli su razglas sa kog su puštali muziku. Neki su doneli pištaljke, dok su drugi lupali u šerpe.

Okupljeni su tražili da ispred Skupštine dođe ministar prosvete Mladen Šarčević i skandirali "Izdali ste studente".

Protest studenata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Na skupu je bio prisutan i Srđan Nogo, bivši član desničarskog pokreta Dveri. U jednom trenutku je došlo do manjeg incidenta, kada je grupa studenata skinula baner sa porukom "Loznica ne želi migrante", koji je bio okačen danima ranije ispred Skupštine. Druga grupa, među kojima je i član tzv. Narodnih patrola se pobunila pa došlo je do manjeg koškanja, ali su tenzije brzo splasle.

Student sociologije na Filozofskom fakultetu Marko Radić je rekao ranije u četvrtak uveče da će u petak 3. jula, studenti održati protest na platou kod Filozofskog fakulteta i da će, nakon toga, prošetati do zgrade Vlade Srbije.

"Ne budu li hteli da razgovaraju sa nama, radikalizovaćemo proteste... Sa životima studenata nema šale", rekao je Radić, ali nije precizirao na kojim način će njihov protest biti radikalizovan.

Protest studenata počeo je večeras u nekoliko studentskih domova širom Beograda nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će domovi ponovo biti zatvoreni, u sklopu borbe protiv širenja korona virusa.

U jednom trenutku po medijima se proširila informacija da su studenti postigli dogovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da domovi ne budu zatvoreni, ali su učesnici protesta demantovali tu informaciju.

XS
SM
MD
LG