Dostupni linkovi

EU pozvala na istragu navoda o neregularnosti tokom referenduma u Rusiji


Evropska unija pozvala je Rusiju da ispita navode o neregularnosti tokom referenduma o ustavnim izmjenama koji je širom zemlje održan od 25. juna do 1. jula.

Sa skoro 78 posto glasova za odobren je paket sa više od 200 amandmana koji bi mogli dovesti do još dva nova mandata za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ali izvještaji o nepravilnostima na pojedinim biračkim mjestima i zastrašivanjima službenika i novinara koji su željeli pratiti glasanje, doveli su do reakcije EU koja traži hitnu istragu.

"Svjesni smo izvješća i navoda o nepravilnostima tokom glasanja, uključujući prisilu birača, dvostruko glasanje, kršenje tajnosti glasanja i navode o policijskom nasilju prema novinaru koji je bio prisutan na posmatračkom mjestu”, rekao je glasnogovornik EU Peter Stano.

"Očekujemo da se ovi navodi uredno istraže jer su to ozbiljne optužbe", dodao je Stano.

OSCE je također izdao saopštenje u kojem navode da su “zabrinuti zbog izvještaja o naporima ruske vlade da manipuliraju rezultatima glasanja.”

Kremlj navodi da su amandmani neophodni za stabilnost i sigurnost zemlje, dok kritičari Vladimira Putina smatraju da su oni samo njegov put ka dugogodišnjoj budućoj vlasti.

Prema podacima Centralne izborne komisije 2. jula, sa svim prebrojanim listićima, 77.9 posto glasača podržalo je paket sa više od 200 amandmana. Oko 21,3 posto glasalo je protiv ustavnih izmjena.

Izlaznost na referendum iznosila je oko 65 posto, saopštila je Komisija. Glasanje o ustavnim izmjenama počelo je 25. juna zbog mjera uvedenih zbog pandemije, a Putin je proglasio 1. juli finalnim danom za glasanje.

XS
SM
MD
LG