Dostupni linkovi

Merkel: Evropa se nalazi u najtežoj situaciji u svojoj historiji


Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je lidere Evropske unije da postignu dogovor o višemilijarderskom fondu za oporavak od korona virusa. Ona je također pozvala na rješenje poručivši da se Evropa suočava sa najtežom situacijom u svojoj historiji, prenosi Reuters.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja se njemačkoj kancelarki pridružila video pozivom povodom njemačkog preuzmanja predsjedavanja EU, također je upozorila da su narednih šest mjeseci ključni nakon što je regija sporo reagovala na korona virus i sada se suočava sa ozbiljnim ekonomskim padom.

“Jasno nam je gdje su poteškoće, ali svi znamo da bi bilo dobro da se dogovorimo u julu”, rekla je Merkel, osvrćući se na planove novog sedmogodišnjeg budžeta Unije.

“Moramo se dogovoriti ovog ljeta. Ne mogu zamisliti nijednu drugu varijantu, tako da ćemo se jako potruditi da pokažemo znak naše odlučnosti”, rekla je Merkel i dodala: “Znamo da se Evropa nalazi u najtežoj situaciji u svojoj historiji.”

Sa 35.000 smrtnih slučajeva zbog COVID-19 zabilježenih samo u Italiji, mjere ograničavanja širom Evropske unije zatvorile su brojne kompanije, onemogućile sredstva za život i zadužile vlade u nastojanju da zaštite radnike.

Prijedlog Komisije za fondom za oporavak od 750 milijardi eura, uglavnom je bio pozdravljen od strane EU čelnika, no i dalje treba biti usaglašen. Fiskalno konzervativne sjeverne zemlje predvođene Nizozemskom nevoljne su da njihovi porezni obveznici plaćaju podrčku južnim zemljama EU.

“U ovakvim vremenima, solidarnost je na testu”, rekla je Merkel.

Iako je rotirajuće, šestomjesečno, presjedanje EU donosi ograničenu moć i Merkel se suočava sa ogromnim očekivanjima da može ispregovarati pomak u fondu za oporavak kao i novi budžet Unije za period 2021-2027. godine.

XS
SM
MD
LG