Dostupni linkovi

Austrija izdala upozorenje za putovanje u zemlje Zapadnog Balkana


Austrija je izdala upozorenje za zemlje Zapadnog Balkana zbog porasta u broju zaraženih korona virusom, saopštio je ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallengerg, prenosi Reuters.

Ovaj potez Austrije, koja inače ima bliske veze sa regijom, poseban je udarac za Srbiju i Crnu Goru, koje su se dan ranije našle na listi zemalja koje je Evropska unija označila sigurnim za putovanje.

Vijeće Evropske unije usvojio je 30. juna preporuku za postepeno ukidanje privremenih ograničenja za nebitna putovanja u EU.

Prema ovoj odluci, samo Crna Gora i Srbija su uključene u takozvanu pozitivnu listu i građani ovih zemlja mogu putovati u EU od 1. jula.

Sve ostale zemlje regiona smatraju se nebezbednim zbog pogoršanja epidemiološke situacija sa zarazom COVID-19.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije saopštilo je kako će se ova upozorenja, koja uključuju samoizolaciju putnika od 14 dana ili negativan test na korona virus, odnositi i na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

“Reagujemo na okolnosti, ne samo na situacije u tim zemljama, ali i na činjenice da vidimo recimo u našim susjednim EU zemljama, Hrvatskoj i Sloveniji, porast u broju žarišta ljudi koji se vraćaju sa putovanja iz Zapadnog Balkana,” rekao je Schallenberg na konferenciji za novinare.

Takva žarišta primjećena su i u Austriji, saopštio je ministar vanjskih poslova ove zemlje.

Nakon što su ranije uveli obaveznu samoizolaciju za putnike sa Zapadnog Balkana, iz Hrvatske je 30. juna stigla odluka o ukidanju ove mjere.

Od srijede, 1. jula Hrvatska ukida obavezu 14-dnevne samoizolacije za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, ako dolaze "iz turističkih ili drugih poslovnih razloga", odnosno ako imaju uplaćen turistički aranžman, objavio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović.

Nakon ukidanja mjera zabrane kretanja uvedenih bog pandemije, broj zaraženih u zemljama Zapadnog Balkana naglo je porastao. Više o dnevnom porastu broja zaraženih na Zapadnom Balkanu pronađite u našem blogu.

XS
SM
MD
LG