Dostupni linkovi

Granice EU ostaju zatvorene za region, izuzev Srbije i Crne Gore


Svaka država EU ima suvereno pravo da individualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice; Ilustrativna fotografija.

Savet Evropske unije (EU) usvojio je preporuku za postepeno ukidanje privremenih ograničenja za nebitna putovanja u EU.

Prema ovoj odluci, samo Crna Gora i Srbija su uključene u takozvanu pozitivnu listu i građani ovih zemlja mogu putovati u EU od 1. jula.

Sve ostale zemlje regiona smatraju se nebezbednim zbog pogoršanja epidemiološke situacija sa zarazom COVID-19.

U odluci o usvajanju preporuka objašnjava se da kriterijumi za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja, obuhvataju posebno epidemiološku situaciju i mere zaštite.

Da bi se otvorile granice prema trećoj zemlji, broj novih slučajeva COVID-19 , trebao bi biti blizu ili ispod prodeka u EU, što podrazumeva maksimalno 16 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Takođe u ovim zemljama treba da postoji, “stabilan ili opadajući trend novih slučajeva tokom ovog perioda u odnosu na prethodna 14 dana”.

Podatke koje su zemlje članice imale u uvid kako bi donele odluku, datiraju od 15 juna 2020. godine.

Iz Saveta EU je saopšteno da će se ova lista bezbednih zemlja, preispitati i ažurirati svake dve nedelje.

Usvojene preporuke nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu da nastave sa sprovođenjem dodatnih restriktivnih mera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Prisustvo COVID-10 na 100.000 stanovnika
Prisustvo COVID-10 na 100.000 stanovnika

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da individualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.

XS
SM
MD
LG