Dostupni linkovi

Rouhani: Ovo je najteža godina za Iran


Iranski predsjednik Hassan Rouhani
Iranski predsjednik Hassan Rouhani

Iranski predsjednik Hassan Rouhani smatra kako njegova država prolazi kroz svoju najtežu godinu zbog američkih sankcija i pandemije korona virusa.

Korona virus je pojačao ekonomske probleme koji su stigli nakon što je američki predsjednik Donald Trump 2018. povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila, vrativši sankcije nad iranskom ekonomijom.

Iranska valuta rial je pala na najniži nivo u historiji u odnosu na američki dolar.

"Ovo je najteža godina zbog neprijateljevog ekonomskog pritiska i pandemije", rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju.

"Ekonomski pritisak koji je krenuo 2018. pojačao se i danas je najsnažniji na našu dragu državu".

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Iran bilježi velik rast novozaraženih korona virusom i smrtnih slučajeva otkad je sredinom aprila počeo ublažavati restriktivne mjere. Broj mrtvih je odnedavno prešao više od stotinu dnevno, po prvi put u dva mjeseca.

U posljednja 24 sata Iran bilježi 2.500 novih slučajeva, čime ih je sveukupno 222.000, objavila je glasnogovornica ministarstva zdravstva Sima Sadat Lari, javlja Reuters.

Dodala je kako je preminulo 144 ljudi, čime je broj smrtnih slučajeva narastao na 10.500 ukupno.

Rouhani je najavio da će nošenje zaštitne maske na "mjestima okupljanja" koja se smatraju žarištima biti obavezno.

Teheran je u subotu počeo kampanju kako bi uvjerio građane da počnu nositi maske, a vlasti upozoravaju da će se u slučaju nepoštivanja mjera fizičke distance vratiti one restriktivne.

XS
SM
MD
LG