Dostupni linkovi

Posle burne sjednice izabran novi predsjednik Opštine Budva


Budva 27. juna

Uz incidente oko zgrade Opštine i u skupštinskoj sali, nova odbornička većina u lokalnom parlamentu je izabrala poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikolu Divanovića za predsjednika Opštine Budva. Za predsjednicu Skupštine opštine (SO) Budva izabrana je Anđela Ivanović (Crnogorska).

Nakon što su odbornici Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) ušli na zasijedanje na kojem se birao predsjednik Opštine, ometali su rad sjednice, a pojedini su i fizički nasrtali na nezavisnog odbornika Stevana Džakovića.

Kada je opštinsko obezbjeđenje krenulo da ih izbaci iz sale, bačen je biber sprej, pa je zasijedanje bilo prekinuto, nakon čega je ukupno četiri odbornika DF i jedan SNP-a privedeno u stanicu policije.

Iz redova DF su novinarima kazali da je “suzavac bacilo obezbjeđenje, a sumnjaju i na Džakovića”, dok iz redova nove skupštinske većine nezvanično kažu da je biber sprej bacio odbornik DF Đorđije Vujović.

Za sada se policija nije oglašavala ovim povodom.

Iz Demokrata su povodom današnje sjednice saopštili da su u Budvi institucije brutalno zloupotrijebljene ogoljenom silom, te da će se nastaviti boriti protiv takvog protivpravnog i protivustavnog ponašanja.

Funkcioneri i odbornici DF-a su izjavili da je sjednica primjer kriminalne organizacije koja nasilno smjenjuje vlast, te da pojedinim njihovim odbornicima nije dozvoljen ulazak na zasijedanje.

Uoči početka sjednice, novinari su obaviješteni da neće moći pratiti zasijedanje u skupštinskoj sali zbog mjera koje je propisalo NKT (Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti) u cilju suzbijanja korona virusa.

Skupština Opštine je nakon završetka sjednice proslijedila medijima snimke dijela zasijedanja za koje je, kako je saopšteno, obezbijedila službenu kameru. Na snimcima su incidenti koje su izazvali odbornici DF-a i SNP-a tokom zasijedanja.

Novu većinu u lokalnom parlamentu Budve čini ukupno 17 odbornika DPS-a, Crnogorske, Socijaldemokrata (SD) i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Doskorašnja lokalna vlast koju čine DF, Demokrate, URA i SNP ne priznaju smjenu lokalne vlasti i navode da je riječ o političkoj korupciji jer je Džaković, čiji glas donosi odborničku prevagu, ušao u lokalni parlament sa liste DF.

Lokalni izbori u Budvi su zakazani za 30. avgust.

XS
SM
MD
LG