Dostupni linkovi

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio novu naredbu i preporuke


Sarajevo 26 juni 2020.
Sarajevo 26 juni 2020.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je u petak, 26. juna novu naredbu i preporuke o ponašanju, nakon što je sagledana kompletna epidemiološka situacija COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Primjena preporuka počinje s današnjim danom, 26. juni, a primjena naredbe od nedjelje, 28. juna.

Dozvoljava se kantonalnim štabovima uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u određenom kantonu, odnosno opštini.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Naređuje se kriznim štabovima da, u saradnji sa ministarstvima, osiguraju obustavu posjeta ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju starije osobe, kao i u drugim ustanovama u kantonima što uključuje i obustavu izlazaka štićenika iz ustanova.

Također, pored ostalih naredbi, svim kriznim štabovima se naređuje da podnesu zahtjev policiji za zabranu održavanja svakog skupa za kojeg procijene da bi mogao ugroziti život i zdravlje ljudi.

Naređuje se inspekcijama kontinuirano kontrolisanje provođenja naredbe vezane za preporuke Zavoda za javno zdravstvo.

Što se preporuka tiče, čija primjena podsjećamo počinjeu petak, osobama starije životne dobi preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje i korištenje javnog prevoza, da koriste zaštitnu opremu i redukuju odlaske ljekaru ukoliko nije prijeko potrebno.

Svim građanima Federacije BiH se preporučuje da bez prijeke potrebe ne putuju

u zemlje sa visokom transmisijom COVID-19, te da godišnji odmor koriste u BiH.

Istovremeno se, onima koji žive ili rade u zemljama gdje je prisutna visoka transmisija COVID-19, preporučuje da bez prijeke potrebe ne dolaze u taj bosanskohercegovački entitet, zbog povećanja rizika od unošenja virusa što bi moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološke situacije u Federacije BiH.

U uslovima epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se usložnjava, naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprečavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih, navode iz Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u tom bh. entitetu je kod 87 osoba potvrđena zaraza korona virusom od 853 testirana uzorka, dok je u Republici Srpskoj virus potvrđen kod 53 osobe, a testirano 386 uzoraka, saopštio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS).

U BiH je, prema podacima Ministarstva civilnih poslova, do sada ukupno 3935 osoba zaraženo korona virusom. 178 osoba je umrlo, a 2338 se potpuno oporavilo od posljedica zaraze.

XS
SM
MD
LG