Dostupni linkovi

BiH: Troje umrlih i 140 novozaraženih od korone


Sarajevo
Sarajevo

Tri muške osobe starije životne dobi koje su bile hospitalizirane u COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli preminule su u protekla 24 sata, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

„Radi se o tri osobe muškog pola, starije životne dobi, sa područja Tuzle, Sapne i Teočaka. Sva tri slučaja su praćena komorbiditetima i preminuli su bili pozitivni na korona virus“, navela je Čolić.

U posljednja 24 časa kod 87 osoba potvrđena je zaraza virusom korona među testirana 853 uzorka u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), saopšteno je iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

“Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo”, navodi se u saopštenju Zavoda.

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa virus korona potvrđen kod 53 osobe, a testirano je 386 laboratorijskih uzoraka, saopštio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS).

Zaražena su 32 muškarca i 21 žena, a kako se navodi u saopštenju, 20 osba je mlađe, 25 srednje i osam osoba starije dobi.

“Po 10 osoba je iz Banjaluke i LJubinja, osam iz Vlasenice, šest iz Zvornika, pet iz Bratunca, po tri iz Čelinca i Doboja, dvije iz Kozarske Dubice, te po jedna iz Modriče, Pala, Ugljevika, Srebrenice, Kostajnice i Nevesinja”, stoji u saopštenju Instituta.

Među zaraženima su i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković i njegova supruga.

Na svom facebook profilu Petković je naveo da se već sedam dana, po saznanju da mu je supruga pozitivna na virus korona, nalazi u izolaciji.

"Tada sam uradio brzi test koji je pokazao da sam negativan, dan nakon toga sam opet uradio test, koji je takođe bio negativan. Međutim, test koji sam uradio prekjuče je pokazao da sam pozitivan na prisustvo virusa korona", napisao je Petković.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je u petak da je podiglo optužnicu protiv pripadnika Granične policije BiH Raje Kikića zbog nezakonitog propuštanja tri osobe da uđu u BiH za vrijeme pandemije korona virusa.

“Optuženi Rajo Kikić (1963.), rođen u Breziku, Brčko, tereti se da je zbog imovinske koristi omogućio nezakonit ulazak građana na teritorij BiH u Brčkom 16.marta, bez poštivanja normi koje su bile na snazi u cilju sprečavanja širenja pandemije, čime je izazvao ozbiljnu opasnost i ugrožavanje zdravlja stanovništva”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, ukupno je 3935 osoba u Bosni i Hercegovini zaraženo korona virusom. 178 osoba je umrlo, a 2338 se potpuno oporavilo od posljedica zaraze.

XS
SM
MD
LG