Dostupni linkovi

Sattler uručio medicinsku pomoć EU Kliničkom centru u Sarajevu


Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasador Johann Sattler
Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasador Johann Sattler

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasador Johann Sattler, u petak 26. juna dostavio je 4 respiratora Kliničkom Centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) - saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Ambasador Sattler je rekao kako Evropska unija ostaje najlojalniji partner Bosne i Hercegovine te da će nastaviti pomagati.

“Saradnja i solidarnost u ovim teškim vremenima su neophodne i zbog toga je EU osigurala 7 miliona eura pomoći zdravstvenom sektoru u BiH. Kliničkom centru Sarajevo smo već uručili raznu medicinsku opremu”, naglasio je ambasador Sattler.

Ispred Kliničkog centra u Sarajevu opremu je primila direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović, koja je zahvalila Evropskoj uniji i ambasadoru Sattleru na donaciji i podršci u borbi protiv pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

“Vanredni režim rada i okolnosti u kojima se trenutno svi nalazimo iziskuju dodatnu zaštitu u radu s bolesnicima, kao i terapijsku i dijagnostičku opremu. Stoga ćemo današnju donaciju iskoristiti u liječenju bolesnika koji imaju potrebu za ovim vidom pomoći”, izjavila je Izetbegović.

Ovo je dio tekuće pomoći Evropske unije za hitne medicinske potrebe u zemlji koja je nabavljena u skladu sa standardima EU o javnim nabavkama.

Podrška EU u odgovoru na COVID-19 uključuje i 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava za očuvanje radnih mjesta i 250 miliona eura makro-finansijske pomoći, saopšteno je iz Delegacije EU.

XS
SM
MD
LG