Dostupni linkovi

Sattler: EU najlojalniji partner Bosne i Hercegovine 


Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini (BiH) ambasador Johann Sattler u utorak, 9. juna posjetio je Prijedor i Banja Luku u bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

U Prijedoru je Sattler uručio medicinsku opremu bolnici Dr. Mladen Stojanović, a u Kuljanima (naselje u opštini Banja Luka) ključeve za 48 novih stanova za stambeno zbrinjavanje porodica izbjeglica, povratnika i interno raseljenih u BiH.

Riječ je o Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja za koji je Evropska unija kao najveći donator tog programa, izdvojila 236 miliona eura bespovratnih sredstava, ranije je saopšteno iz EU u BiH.

Ambasador Sattler je u banjalučkom naselju Kuljani izjavio kako cijeli Regionalni program stambenog zbrinjavanja predviđa izgradnju 3.200 stambenih jedinica.

“U program je uloženo preko 60 miliona eura, na polovini puta smo realizacije, do sada je realizovano 1.600 stambenih jedinica a još toliko je ostalo da se realizuje u period od naredne dvije godine," rekao je Sattler.

On je naglasio da je “Evropska unija najlojalni partner Bosne i Hercegovine, najlojalniji partner Republike Srpske” te da na ovaj način EU pokazuje solidarnost i da su vrata EU otvorena, ali tu je i par stvari koje će “domaći političari morati uraditi prije članstva”.

Događaju su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske (RS), Željka Cvijanović, ministar za ljudska prava i izbjegice BiH Miloš Lučić, predsjednik Vlade RS Radovan Višković i gradonačelnik Banja Luke Igor Radojčić.

Prije posjete Banja Luci, ambasador Sattler je u Prijedoru, zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alenom Šeranićem uručio medicinsku opremu bolnici Dr. Mladen Stojanović.

Šef delegacije EU u BiH Johan Sattler je izjavio da se radi medicinskoj pomoći za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID-19 koja je namijenjena za kliničke centre u svim većim gradovima u BiH, ali i manjim mjestima, kao što je je Prijedor.

“Konkretno što se tiče Republike Srpske osigurana je podrška kroz nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme u vrijednosti od preko dva miliona eura, dakle samo za područje RS. Sutra (srijeda, 10. juni) tokom dana, treba da stignu i uređaji, konkretno respirator u kombinaciji sa uređajem za opštu anesteziju koji je visoko kvalitetan. To je još jedna od pogodnosti saradnje i podrške Evropske unije, kada ta podrška dolazi," rekao je Sattler u Prijedoru.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID-19, ukupne vrijednosti sedam miliona eura, koji provodi UNDP u BiH.

XS
SM
MD
LG