Dostupni linkovi

Beograd i Tirana obrazovanjem do pomirenja


Potpisan Memorandum između fakulteta u Beogradu i Tirani, 26. jun 2020. godine
Potpisan Memorandum između fakulteta u Beogradu i Tirani, 26. jun 2020. godine

Memorandum o razumevanju u obrazovanju između Filološkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta stranih jezika u Tirani potpisan je danas u Beogradu, saopštilo je Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević istakao je da je potpisivanje Memoranduma važan za nastavak saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke.

“Nauka i obrazovanje povezuju ljude. Sledeći korak je saradnja Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Tirani. Početkom meseca potpisaćemo i Memorandum sa resornim Ministarstvom iz Albanije, jer želimo da podstaknemo i saradnju u oblasti nauke“, rekao je ministar Šarčević i dodao da je Ministarstvo, za učenike koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku, obezbedilo udžebnike.

Da će saradnja dva fakulteta približiti mlađe generacije Srba i Albanaca saglasan je i dekan tiranskog Fakulteta Artur Sula.

“Nadam se da će studenti koji budu dolazili u Beograd, ali i u Tiranu dati svoj doprinos toj saradnji, ne samo u naučnom smislu, već i u privatnom i društvenom kontekstu”, poručio je Sula i dodao da je prvi korak da se obnovi nastava srpskog jezika na Fakultetu za strane jezike u Tirani.

Memorandum su potpisali v. d. dekana Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljana Marković i dekan Fakulteta stranih jezika iz Tirane prof. dr Artur Sula.

Saradnja između Srbije i Albanije započeta je u okviru Berlinskog procesa, a prvi opipljivi rezultat bilo je osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu (RYCO), na samitu u Parizu 2016. godine.

To je urađeno po ugledu na kancelariju koja je osnovana nakon Drugog svetskog rata između Francuske i Nemačke, a koja je svojim aktivnostima i programima razmene značajno ubrzala proces pomirenja izmeđudve zemlje, ali i uticala na čitav proces evropskih integracija na kontinentu.

XS
SM
MD
LG