Dostupni linkovi

Medak o PCR testovima u BiH: 'Testovi nisu prihvatljivi jer metode nisu akreditirane'


U BiH već postoje laboratorije koje su ovlaštene da rade PCR testiranja za COVID-19, tvrdi Medak
U BiH već postoje laboratorije koje su ovlaštene da rade PCR testiranja za COVID-19, tvrdi Medak

Njemački državni Institut “Robert Koch” objavio je instrukciju o epidemiološkim mjerama, koje vlasti te države moraju provoditi i prilikom ulaska stranih državljana u Njemačku.

Ta instrukcija podrazumijeva da osobe koje dolaze iz potencijalno rizičnih zemalja, mogu biti izuzete od mjera karantina, ali u tu svrhu moraju dostaviti PCR test (molekularno biološki test). No, na listi zemalja čiji se takozvani PCR test priznaje na njemačkim granicama, nema Bosne i Hercegovine (BiH).

U rubrici Zašto? Radija Slobodna Evropa direktor Instituta za akreditiranje BiH-BATA Željko Medak objašnjava zašto Njemačka ne priznaje PCR testove iz BiH, iako postoje laboratorije koje su ovlaštene da rade ovu vrstu testiranja.

„Ključna stvar koju treba ovdje naglasiti jeste da u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditirana za ispitivanje na korona virus. Ali to ne treba shvatiti da je nešto nenormalno, znači, mi nismo iznenađeni obzirom da je COVID-19 novi virus i da je potrebno vrijeme za akreditaciju laboratorija koje mogu raditi PCR testove na COVID-19“, kaže Medak.

Nerealno je bilo očekivati da će neka laboratorija tako brzo dobiti potvrdu, navodi Željko Medak i dodaje da pojedine evropske laboratorije trenutno čekaju akreditaciju.

„Čak ni Robert Koch Institut nije akreditiran za ovu vrstu ispitivanja. U Velikoj Britaniji, naprimjer, tek 16.06. ove godine odobrena je prva akreditacija u području PCR testova za COVID-19. Stoga, sa aspekta akreditacije i priznavanja izvješća EA MLA/BLA potpisnica, gdje je BATA potpisnik ovog sporazuma u području ispitivanja, sasvim je pravilno tumačenje da ovi testovi nisu prihvatljivi jer metode nisu akreditirane, i tu BATA kao akreditacijsko nacionalno tijelo Bosne i Hercegovine nema prostora ni za kakve prigovore“, smatra on.

U Bosni i Hercegovini već postoje laboratorije koje su ovlaštene da rade PCR testiranja za COVID-19, tvrdi Medak, ali su one ovlaštene od strane entitetskih ministarstava zdravstva. Budući da BiH nema državno ministarstvo, te da ovo pitanje izlazi iz domena Instituta, Medak smatra da je sada na Ministarstvu vanjskih poslova da eventualno reaguje.

"Njemačka vlada je propisala fleksibilnija pravila, koja ostavljaju mogućnost da se priznaju PCR testovi iz dokazano kvalitetnih laboratorija. Naprimjer, u tom slučaju u BiH postoje dvije laboratorije koje rade PCR testove za COVID-19. To je Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, a koje su akreditirane, odnosno priznate od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za druge slične vrste PCR ispitivanja, i čija kompetentnost bi po ovim uvjetima mogla biti prihvaćena i bez akreditacije za COVID-19. Ostaje na nadležnom ministarstvu da eventualno uputi neku protestnu notu i zatraži priznavanje ovih izvještaja", zaključuje direktor Instituta za akreditiranje BiH.

Potvrdio je da Institut stoji na raspolaganju za eventualno podnošenje zahtjeva za akreditiranje u području ispitivanja za COVID-19, jer bi to, kaže, moglo spriječiti da se slične situacije i problemi ponove u budućnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG