Dostupni linkovi

Viber prekida poslovne odnose sa Fejsbukom


Aplikacije na mobilnom telefonu

Kompanija Rakuten Viber, jedna od vodećih aplikacija za razmenu poruka i besplatnu komunikaciju na svetu, objavila je 25. juna da prekida sve poslovne odnose sa Fejsbukom (Facebook).

"Zloupotreba korisničkih podataka i nemogućnost suprotstavljanja nasilničkoj retorici Fejsbuka prešli su svaku meru, zbog čega Viber preduzima odgovarajuće mere poput obustave zakupa reklamnog prostora i uklanjanja svih dodirnih tačaka sa svoje platforme kako bi zaštitio više od milijardu svojih korisnika", navodi kompanija u saopštenju.

Aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit ("Prekinite mržnju radi profita") koji ima za cilj bojkot Fejsbuka, istakli su u Viberu.

Viber je apelovao na kompanije koje se reklamiraju na Fejsbuku da obustave zakup reklamnog prostora na toj društvenoj mreži tokom jula, "kao odgovor na izostanak konkretnih mera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje".

Globalni generalni direktor Vibera Djamel Agaua izjavio je da Fejsbuk nastavlja sa praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svetu.

Viber je još u sredu povukao sve reklame sa Fejsbuka i Instagrama, a sa ovom odlukom počeo je proces uklanjanja svih Fejsbuk tehnologija sa aplikacije Viber.

Akcija će biti okončana do početka jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, naveo je u saopštenju Viber.

Fejsbuk je u jeku protesta zbog ubistva Džordža Flojda (George Floyd) odbio da ukloni poruku predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), koju je prethodno zabranio Tviter. Nakon pritiska javnosti i zaposlenih, Fejsbuk je osudio rasnu nejednakost u SAD.

XS
SM
MD
LG