Dostupni linkovi

Tviter sakrio Trampovu poruku, jer 'krši pravilo o zabrani veličanja nasilja'


Donald Tramp
Donald Tramp

Tviter je prekrio poruku na profilu američkog predsednika Donalda Trampa jer, kako navodi, "krši pravilo o zabrani veličanja nasilja imajući u vidu istorijski kontekst u poslednjem redu i postoji rizik da može da podstakne slično delovanje danas".

Trampov tvit nije uklonjen, već prekriven upozorenjem, pa se može se videti kada se na njega klikne.

U upozorenju piše: "Tviter je odlučio da je možda u javnom interesu da tvit ostane dostupan."

Ova kompanija dodaje da se odlučila na ovaj korak "u interesu sprečavanja inspirisanja drugih lica da čine krivična dela, ali smo zadržali ovaj tvit (Trampov) na Tviteru jer je važno da ga javnost i dalje može videti imajući u vidu njegovu relevantnost za događaj u toku od javnog značaja".

U Trampovoj poruci je navedeno:

"Ovi banditi kaljaju sećanje na Džordža Flojda i neću to dozvoliti. Razgovarao sam sa guvernerom Timom Volcom i rekao da će vojska biti sa njim na tom putu. Sve poteškoće ćemo pokušati da kontrolišemo, ali kada počnu pljačke, počeće i pucanje. Hvala vam".

Tramp je prethodno napisao da će poslati Nacionalnu gardu da "obavi posao kako treba" ukoliko gradonačelnik Džejkob Frej ne može da dovede stvari pod kontrolu.

"Ne mogu da stojim po strani i posmatram šta se dešava u velikom američkom gradu Mineapolisu. Potpuni nedostatak vođstva. Ili će slabi ultralevičarski gradonačelnik Džekob Frej preuzeti kontrolu nad situacijom, ili ću ja poslati Nacionalnu gardu da obavi posao kako treba", napisao je Tramp kasno sinoć.

Tramp je reagova na demonstracije u Mineapolisu i još nekoliko američkih gradova zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda za koje se terete četiri policajca.

Reagovanje Tvitera na objavu predsednika SAD dodatno je zaoštrilo odnose između ove društvene mreže i Bele kuće, jer je Tramp u četvrtak (28. maja) potpisao uredbu kojom se smanjuje sloboda društvenih mreža u uređivanju sadržaja.

Tramp se odlučio na ovaj potez nakon što je Tviter, na kome svakodnevno objavljuje poruke, objavio upozorenje da je nužno proveravati njegove tvrdnje za koje mnogi smatraju da nisu istinite.

Tviter je uveo politiku dodavanja upozorenja uz objavljene poruke koje krše pravila ove društvene mreže - umesto da ih uklanja - sredinom prošle godine. Međutim, nikada nije primenila to pravilo u slučaju Donalda Trampa, podseća BBC.

XS
SM
MD
LG