Dostupni linkovi

Mogućnost lične kontrole političkih oglasa


"Svi žele da političari odgovaraju za ono što kažu, a znam i da mnogi žele da više moderiramo i uklanjamo njihove sadržaje. Oni koji ste se već odlučili za koga ćete glasovati i samo želite da se izbori završe, čujemo vas, te uvodimo i mogućnost da isključite političke oglase. I dalje ćemo vas podsjećati da izađete na izbore i date svoj glas", najavio je Mark Zuckerberg, izvršni direktor Facebooka u kolumni za USA Today.

Mogućnost gašenja političkih oglasa uvodi se i na Instagramu koji je u vlasništvu Facebooka.

Ova će se opcija pojaviti korisnicima izravno (preko tzv. Pop-up) na bilo kojem političkom oglasu na Facebooku i Instagramu ili putem bilo postavki bilo koje platforme.

U sljedećih nekoliko sedmica bit će dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama, a od jeseni i u drugim zemljama.

Borba protiv širenja laži

Od društvenih mreža se već dugo traži jača borba protiv dezinformacija, ali i provjeravanje tvrdnji u političkim oglasima koji se na tim mrežama objavljuju.

Prvo je konkurentska društvena platforma Twitter zabranila političko oglašavanje u oktobru 2019.

Potom je u januaru 2020. Facebook objavio da će korisnici vidjeti "manje" političkih oglasa.

Međutim, Facebook se mjesecima suočava s kritikama zbog svoje spremnosti da milionima korisnika prikaže sve vrste političkog oglašavanja, čak i ako ti oglasi sadrže laži, kako je naveo The New York Times.

The New York Times piše kako posljednji potez omogućava Facebooku da igra za obje strane tijekom složene rasprave o ulozi političkog oglašavanja na društvenim medijima uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru 2020.

Ovom promjenom, Facebook može nastaviti dopuštati protok političkih oglasa preko njegove mreže, a ujedno će pronaći način da smanji doseg tih oglasa i ponudi ustupak kritičarima koji smatraju da bi ova kompanija trebala učiniti više na moderiranju štetnog govora na svojoj platformi.

Primjerice, iz izbornog stožera potencijalnog kandidata Demokratske stranke Joe Bidena navode da Facebookov laissez-faire pristup (nespremnost da se miješa) ima opasne posljedice te da neistiniti politički oglasi dovode do širenja dezinformacija i potencijalnog odvraćanja birača.

Naime, stožer sadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je kandidat Republikanske stranke na ovogodišnjim izborima, objavio je oglase na društvenoj mreži u kojima se tvrdilo da je Biden ponudio podmićivanje ukrajinskih službenika kako bi odustao od istrage o njegovom sinu.

Neki republikanci tvrde da Facebook ne bi trebao biti arbitar onoga što se može, a što ne može objavljivati u oglasima, i da ta intervencija tvrtke vodi ka cenzuri. Istodobno, Bidenov stožer je potrošio pet miliona dolara za oglašavanje na Facebooku u prvoj polovici jula 2020. i vremenu prosvjeda diljem SAD-a nakon ubojstva Georga Floyda, tri puta više od stožera Donalda Trumpa na toj platformi u kampanji za izbore 2016., navodi The New York Times.

Facebook je odgovorio Bidenu da će "zaštititi pravo na politički govor čak i ako se ne slažu njim".

Naime, Zuckerberg odavno ponavlja da Facebook neće čistiti i moderirati političke oglase, zato što ne želi ograničiti pravo govora kandidata, posebno na manjim izborima i onih kandidata koji nemaju duboke džepove za velike kampanje.

Facebook i Instagram su pokrenuli i informativno središte za američke predsjedničke izbore koje ima za cilj pružiti ljudima više informacija o izborima.

To uključuje detalje o tome kako i kada glasovati, informacije o registraciji birača, glasovanju putem pošte i prijevremenom glasovanju. Procjenjuje se da će pola američke populacije vidjeti te informacije do 3. novembra 2020. kad su izbori.

Kampanje dezinformiranja

Što se tiče Twittera, konkurentske društvene mreže, njegov direktor Jack Dorsey je još u oktobru 2019. zauzeo oštriji položaj prema političkim oglasima i zabranio ih "jer predstavljaju prijetnju građanskom diskursu".

"Donijeli smo odluku da globalno zaustavimo svako političko oglašavanje na Twitteru. Vjerujemo da doseg političke poruke treba zaraditi, a ne kupovati. Zašto? Nekolicina je razloga...", naveo je Dorsey na Twitteru.

I Facebook i Twitter redovito skidaju koordinirane dezinformacijske kampanje i prate pokušaje stranih operativaca da se miješaju u izbore.

U oktobru 2019. direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da je Facebook već spriječio nove kampanje ometanja američkih izbora koje su došle iz Rusije i Irana, što je ocijenio kao prethodnice za buduće manipulacije.

Međutim, Facebook i Zuckerberg suočili su se u maju 2020. s kritikama zbog ostavljanja niza objava predsjednika Donalda Trumpa, uključujući i onu koju je Twitter označio kao objavu koja sadrži pogrešne informacije o glasovanju putem pošte.

To je ujedno bilo i prvi put da je Twitter označio neku objavu američkog predsjednika. Nakon toga Trump je potpisao izvršnu uredbu s ciljem uklanjanja nekih zakonskih zaštita koje su dane društvenim medijskim platformama te nastavio optuživati kompanije poput Twittera i Facebooka za "gušenje konzervativnih glasova", piše BBC.

The Wall Street Journal piše i kako je nekoliko američkih skupina za zaštitu građanskih prava, uključujući Ligu za borbu protiv klevete ( Anti-Defamation League) i Nacionalnu udrugu za unapređivanje prava obojenih ljudi (National Association for the Advancement of Colored People - NAACP), pozvalo nedavno velike oglašivače da smanje potrošnju za oglašavanje u znak prosvjeda zbog, kako kažu, toga što kompanija nije uspjela učiniti svoju platformu "manje neprijateljskim mjestom", odnosno, "načina na koji socijalni medijski gigant provodi svoju politiku oko govora mržnje i dezinformacija".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG