Dostupni linkovi

Francuska i Njemačka pozivaju na nastavak dijaloga Kosova i Srbije


Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel tokom G20 samita u Japanu

Nakon otkazivanja sastanka u Washingtonu zakazanog za 27. juni u kojem su trebali da učestvuju specijalni predstavnik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell i lideri Kosova i Srbije, oglasili su se predstavnici ambasada Njemačke i Francuske sa svojim podrškama nastavku dijaloga između Kosova i Srbije.

“Francuska i Njemačka očekuju da se dijalog između Kosova i Srbije uskoro nastavi. Zajedno sa kancelarkom Merkel, predsjednik Macron ostaje spreman za organizovanje samita u Parizu”, navode iz ambasade Francuske na Kosovu na svom Twitter nalogu.

Otkazivanje sastanka u Washingtonu uslijedilo je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da je 24. aprila Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija, te bivšeg predsjednika Skupštine i aktuelnog poslanika Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica.

Richard Grenell je ranije napisao na Twitteru da razumije odluku kosovskog premijera Avdulaha (Avdullah) Hotija da otkaže dolazak na susret predstavnika Srbije i Kosova koji je bio zakazan za subotu 27. juna.

Njemački ambasador na Kosovu Christian Heldt također se oglasio na Twitteru rekavši da je važna posvećenost dijalogu.

“Francuska i Njemačka podstiču da se održi momentum. U potpunosti podržavamo napore sa Miroslavom Lajčakom u postizanju znatnog napretka u opipljivim vremenskim okvirima za sveobuhvatno rješenje. Naše vlade su spremne da pomognu sa predloženim sastankom u julu”, naveo je Heldt na Twitteru.

XS
SM
MD
LG