Dostupni linkovi

Turković: 'Pandemija ne smije usporiti napredak BiH na evropskom putu'


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

Iako Bosna i Hercegovina ostaje fokusirana na ispunjavanje svojih obaveza ka evropskom putu, za očekivati je da će njihovo sprovođenje biti usporeno zbog pandemije, poručila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Što se tiče puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji, potpuno smo svjesni svojih obaveza i ostaje nam fokus na 14 prioriteta koje je Evropska komisija utvrdila u Mišljenju o zahtjevu za članstvo u EU," navela je Turković u četvrtak na ministarskom online sastanku zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da je ministrica vanjskih poslova dodala i da članstvo u EU ostaje strateški spoljnopolitički cilj Bosne i Hercegovine, te da se zbog toga ne smije dopustiti da pandemija ili neke druge društveno političke prilike uspore napredak BiH na evropskom putu.

Osvrnuvši se na povezanost u regionu, što je bila glavna tema prethodnog BiH predsjedavanja SEECP-om, Turkovićeva je podsjetila da je riječ o povezanosti u mnogo širem kontekstu od infrastrukturne, da uključuje digitalnu povezanosti i umrežavanja, unapređenja poslovnih veza, kulturne razmjene i jačanja veza između mladih.

Turkovićeva je ukazala da je povezanost, takođe, u uskoj vezi sa procesom pomirenja i rješavanjem preostalih sporova i otvorenih pitanja.

Sastanak je održan pod predsjedavanjem Prištine ovom regionalnom inicijativom, a osim ministara inostranih poslova zemalja članica SEECP-a, na sastanku su učestvovali i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Olivér Várhely i generalnna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

XS
SM
MD
LG