Dostupni linkovi

Bregu: Sporazum o slobodnom putovanju novi izazov za regiju


Albania -- Majlinda Bregu, the Secretary General of the Regional Cooperation Council (RCC), July 8, 2019.
Albania -- Majlinda Bregu, the Secretary General of the Regional Cooperation Council (RCC), July 8, 2019.

„Prije dva mjeseca regionu smo u Poznanju postavili izazov: sporazum o slobodnom putovanju, u duhu i na osnovu teksta nekoliko već postojećih bilateralnih sporazuma kojim se omogućava slobodno putovanje na Zapadnom Balkanu sa ličnim kartama“, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na neformalnom ministarskom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), prvom koji se održava u sklopu predsjedavanja Kosova ovim Procesom.

„Postizanje ovog sporazuma među ekonomijama u regionu treba povjeriti Vijeću za regionalnu saradnju kroz provedbu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA). Lideri su ovaj prijedlog često pominjali s odobravanjem i ukoliko se o tome postigne sporazum Vijeće za regionalnu saradnju je spremno pomoći da se ovaj cilj ostvari kao dio predstojećeg samita Berlinskog procesa“, kazala je Bregu, a prenosi Fena.

Bregu je ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana rekla i da je regionalna saradnja temelj stabilnosti i društveno-ekonomskog napretka.

„Drago mi je da vidim da je ona i potvrđena ovdje danas, jer biti ovdje tokom sedmice kada se održava zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pridonosi pozitivnoj atmosferi, ‘zajedništvu’ u iznalaženju rješenja za ciljeve koje svi dijelimo. Drago mi je da vidim da su prioriteti predsjedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi usko povezani sa prioritetima regiona, a to su povezivanje, mladi, kultura, umjetnost i turizam“, podvukla je Bregu.“

Bregu je također istakla da je i trenutak povoljan jer će Hrvatska po prvi put preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, Bugarska i Sjeverna Makedonija će predsjedavati Berlinskim procesom, Albanija i Sjeverna Makedonija će otvoriti pregovore o pristupanju EU, proces proširenja će biti u središtu djelovanja Evropske unije.

„Region se kreće putem zajedničkog rasta i transformacije. Sa pitanja stabilnosti prešli smo na stvaranje regionalnog ekonomskog prostora i sada trebamo na najbolji način iskoristiti ovaj povoljan trenutak za napredak“, zaključila je Bregu.

Sastanak učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) sazvalo je Kosovo, koje trenutno predsjedava ovim Procesom, kako bi se predstavili prioriteti njihovog mandata na mjestu predsjedavajućeg. Sastanak je održan u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG