Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo preuzelo predsedavanje SEECP-om od BiH


SEECP, arhivska fotografija

Kosovo je u ponedeljak, 15. jula preuzelo jednogodišnje predsedavanje u Procesu saradnje jugoistočne Evrope (SEECP). Na svečanom otvaranju predsedavanja, Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli je pred stranim ambasadorima predstavio i prioritete Kosova, a oni su promocija kulture i mladih umetnika, kulturno nasleđe, i pozitivan razvoj u sektoru energetike u regionu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, istakao je da će Kosovo tokom predsedavanja dodatno doprineti „mirnom okruženju, dobrosusedskim odnosima i stabilnosti, prevazilazeći podele kroz sveobuhvatan i koherentan pristup regionalnoj saradnji i promovišući evropske integracije“.

„Usko ćemo sarađivati sa svim članicama SEECP-a i sa regionalnim i međunarodnim strukturama“, kazao je Pacoli na konferenciji za medije.

On je dodao da će se Kosovo fokusirati na povezanost kako bi se „bolje iskoristili putevi i veze između ekonomije, infrastrukture i ljudi“. Kao glavni prioritet istakao je i prekid odlaska mladih, ali i potrebu razvijanja turizma na Kosovu, kako bi postalo „bliže Evropi i svetu“.

Pacoli je takođe govorio i o prošlonedeljnom samitu SEECP-a održanom u Sarajevu, kada je Kosovo odbilo da učestvuje, zato što „nije bilo tretirano jednako kao i ostale države članice“.

„To je moglo da se izbegne dobrom političkom voljom i koordinacijom između država, međutim, Kosovo je opredeljeno da bude kredibilan i konstruktivan partner u regionu i u skladu sa glavnom misijom SEECP-a“, istakao je ministar Pacoli. ​

Zemlje članice SEECP-a su Kosovo, Albanija, BiH, Turska, Severna Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Bugarska, Grčka, Moldavija i Rumunija.

XS
SM
MD
LG