Dostupni linkovi

Vučić u petak u Briselu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u jednodnevnoj poseti Briselu u petak, 26. juna, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vučić će se sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Vučićeva posjeta Briselu dolazi dan nakon što je otkazan sastanak koji se 27. juna trebao održati u Washingtonu sa specijalnim predstavnikom američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Richarda Grenella i liderima Kosova.

Otkazivanje putovanja u Washington uslijedilo je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija, te bivšeg predsjednika Skupštine i aktuelnog poslanika Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica. Njihova imena tužilaštvo nije željelo da objavi. U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Kosovski premijer Avdulah Hoti, koji je također otkazao učešće na sastanku u Washingtonu, nalazi se u Briselu u ranije planiranoj zvaničnoj posjeti. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nakon sastanka sa Hotijem je poručio da je neophodno nastaviti dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

"Tokom našeg sastanka naglasio sam hitnu potrebu za napretkom u dijalogu Beograda i Prištine. Nedavno imenovanje ambasadora Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograd-Priština ilustruje fokusiranost EU na ovaj dijalog, čiji je nastavak sada planiran za jul 2020. u Briselu", poručio je u saopštenju Mišel.

XS
SM
MD
LG